Kotimaa

Suomalainen sotilas kuoli Afganistanissa

Julkaistu: , Päivitetty:

Sotilas kuoli räjähdeiskussa. Uhri on yliluutnantti Jukka Kansonen.
Sotilaan kuolema ei vaikuta Suomen toimintaan Afganistanissa, sanoo ulkoministeri Alexander Stubb (kok.). Suomi jatkaa siten Naton Isaf-operaatiossa kuten ennenkin.

Vuonna 1975 syntynyt suomalainen sotilas kuoli tiistaina tienvarsipommin räjähdyksessä Afganistanin pohjoisosassa.

Tätä aiemmin maassa oli kuollut yksi suomalaissotilas vuonna 2007.

Puolustusministeri Jyri Häkämiehen (kok.) mukaan pelättävissä oli, että kuolemantapaus osuu Afganistanissa ennemmin tai myöhemmin suomalaisten kohdalle. Hän muistuttaa, että YK on pyytänyt Suomea osallistumaan operaatioon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

- Se on sekä terrorismin, huumeiden että ihmisoikeuksien kannalta YK:n mielestä sellainen, että siellä on pitänyt olla rauhanturva-kriisinhallintaoperaatio. Suomi on vastannut tähän kutsuun.

Häkämies korostaa myös Afganistanissa olon vahvaa "poliittista selkänojaa". Päätös osallistumisesta on tehty presidentin, hallituksen ja eduskunnan vahvan enemmistön tuella.

Viime syksynä tehdyssä mielipidekyselyssä noin puolet suomalaisista vastusti suomalaisten pitämistä yhä väkivaltaisemmaksi käyvässä maassa.

Puolustusministeri muistuttaa, että vastuu Afganistanin turvallisuudesta on tarkoitus siirtää maan omille joukoille lähivuosina.

"Menetimme veljen"


Suomalaissotilaan hengen vaatinut isku tapahtui lähellä Aybakin kaupunkia alkuiltapäivästä paikallista aikaa, hieman ennen kello aamukymmentä Suomen aikaa.

Suomalaiset olivat matkalla harjoituksiin ampumaradalle kahden panssaroidun maastoauton saattueessa, kun tiellä räjähti. Räjähdys osui jälkimmäiseen autoon, joka kaatui. Autossa ollut yliluutnantti Jukka Kansonen kuoli.

Afganistanissa olevien suomalaisjoukkojen komentaja, everstiluutnantti Mikael Feldt kuvaa tapahtunutta kovaksi iskuksi.

- Meille oli iso järkytys, että menetimme veljen tällä tavalla, Feldt sanoi puhelimitse Mazar-i-Sharifista.

Surmansa saanut Kansonen oli kotoisin Kotkasta. Hän oli palvellut Afganistanissa noin vuoden.

Feldtin mukaan suomalaissotilaat saavat tapahtuneen takia kriisiapua.

Varsinainen toiminta eli sotilasoperaatio jatkuu kuten ennenkin.

Molemmissa maastoautoissa oli kolme sotilasta. Kansosta lukuunottamatta muut selvisivät vammoitta.

Valmistelut sotilaan ruumiin siirtämiseksi Suomeen aloitettiin tiistaina. Kansosen tarkka kuolinsyy ei iltapäivällä ollut vielä tiedossa, myöskään iskun tekijöistä ollut tietoa. Räjähteestä tiedettiin vain se, että se on voitu koota monista eri materiaaleista.

Porin Prikaatissa kuljettajia koluttava kapteeni Kari Levo luonnehti ajoneuvon turvallisuutta "riittäväksi operatiivisiin tehtäviin".

- Suomalaisilla on käytössään 20 vastaavanlaista ajoneuvoa Afganistanissa, Levo kertoi Säkylässä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa auton käyttöä aiotaan myös jatkaa.

Kymmeniä iskuja suomalaisia vastaan


Suomalaisia joukkoja vastaan on isketty Afganistanissa kymmeniä kertoja.

Iskuissa on pommien lisäksi käytetty sinkoja ja käsiaseita. Edellisen kerran suomalaisia vastaan iskettiin räjähtein vajaat pari viikkoa sitten lähellä Mazar-i-Sharifia maan pohjoisosassa. Kukaan ei tuolloin haavoittunut.

Lokakuussa 2009 kaksi suomalaista haavoittui vakavasti tienvarsipommista Mazar-i-Sharifin länsipuolella.

Ennen tiistaita Afganistanissa oli kuollut yksi suomalaissotilas. Kersantti Petri Immonen sai surmansa tienvarsipommin räjähdyksessä toukokuussa 2007.

Komentajan suruviesti: "Ei ole sanoja"


Everstiluutnantti Mikael Feldtin kirjoittama, rauhanturvaajille osoitettu viesti julkaistiin illalla suomalaisen kriisinhallintajoukon blogissa:

"Jukka antoi tänään henkensä siinä työssä, johon hän ja me uskomme. Haluan meidän kaikkien puolesta esittää syvimmät suruvalitteluni Jukan omaisille, työtovereille ja ystäville, niin täällä kuin Suomessa."

"Joukon komentajana mietin, mitä tällaisella hetkellä voisin lohdutukseksi sanoa. Ei minulla ole sanoja. Tapahtunutta me emme voi muuttaa. Me voimme vain toivoa, että surumme hellittää ajan myötä."

"Seuraavien päivien aikana jätämme kunnioittavat jäähyväiset Jukalle ennen hänen viimeistä matkaansa Suomeen. Samalla meidän on huolehdittava toisistamme niin, että kukaan meistä ei jää tuskansa kanssa yksin - ei täällä eikä Suomessa. Pienin askelin, toisiamme tukien ja ajan kanssa löydämme tien ulos pimeydestä kohti valoa. Mutta koskaan emme unohda."

"Surun keskelläkin me jatkamme työtämme. Me olemme pitkin syksyä nähneet, että teoillamme on merkitystä. Me tiedämme, että joka päivä rakennamme paremman turvallisuuden tälle kovia kokeneelle kansalle."

"Me tiedämme, että näin Jukka olisi toivonut meidän tekevän."

Suomalaiset jatkuvasti iskujen kohteena

– Suomalaisia joukkoja vastaan on isketty Afganistanissa kymmeniä kertoja. Iskuissa on käytetty käsiaseiden lisäksi sinkoja ja tienvarsipommeja.

– Ensimmäinen Afganistanissa kuollut suomalainen sotilas oli kersantti Petri Immonen, joka sai surmansa tienvarsipommin räjähdyksessä toukokuussa 2007.

– Heinäkuussa 2009 suomalaiset vastasivat tuleen ensimmäistä kertaa Afganistan-operaation aikana.

– Lokakuussa 2009 kaksi suomalaista sai vakavia vammoja tienvarsipommin räjähdyksessä noin 40 kilometriä länteen Mazar-i-Sharifista.

– Marraskuussa 2010 kaikkiaan kolme suomalaista haavoittui sinko- ja kranaatti-iskuissa Mazar-i-Sharifin lähellä.

– Tammikuun lopulla 2011 suomalais-ruotsalainen sotilasosasto joutui räjähdeiskun kohteeksi Afganistanissa. Kukaan ei haavoittunut.

– 15. helmikuuta 2011 Yliluutnantti Jukka Kansonen saa surmansa räjähdeiskussa Samanganissa Pohjois-Afganistanissa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt