Useat raiskaukset jäävät ilmoittamatta poliisille

Raiskauskriisikeskukseen viime vuonna soittaneista seksuaalisen väkivallan uhreista rikosilmoituksen oli tehnyt vain reilu neljännes.

25.1.2011 16:38

Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna poliisin tietoon tuli yli 800 raiskausta ja noin 1000 lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä.

Rikosilmoituksen tekoa estävät usein tekijän uhkailut, ja joskus uhri syyllistää itseään. Noin joka viides soittaja oli joutunut seksuaalisen väkivallan uhriksi yli kymmenen vuotta sitten.

– Jos on kyseessä esimerkiksi törkeä raiskaus tai törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, aletaan miettiä, onko näyttöä rikoksesta vielä saatavilla ja muistaako hän tapahtumat ja onko tekijä elossa, kertoo Raiskauskriisikeskuksen oikeudellisen työn kehittämispäällikkö Riitta Silver.

Kun yhteydenottaja kertoo yli kymmenen vuotta vanhasta teosta, kyse on useimmin joko insestistä tai lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

– Jos henkilö haluaa tehdä rikosilmoituksen, hänellä on oikeus maksuttomaan asianajajaan, maksuttomaan tukihenkilöön, ja oikeudenkäyntiavustajan saa tähän rikosilmoituksen tekemiseen ja kuulusteluun.

Tästä lain takaamasta oikeudesta ei edelleenkään moni seksuaalisen väkivallan uhri tiedä.

Silverin mukaan jotkut uhreista tulevat kriisikeskukseen huoltajan, toiset sosiaalityöntekijän kanssa. Osa soittaa nimettömänä tai kysyy neuvoa nettipalvelun kautta.

Nettipalvelu uhkaa loppua

Kaikkiaan järjestön kriisi- ja juristipuhelimeen soitti viime vuonna 600 soittajaa. Nettipalvelun kautta tuli noin 500 viestiä.

– Internetin kautta on tavoitettu erityisesti nuoria ja nuoria aikuisia, kertoo kriisityön kehittämispäällikkö Heli Heinjoki.

Heistä yli puolet oli joutunut uhriksi alle 16-vuotiaana, ja 85 prosentissa oli rikosilmoitus tekemättä. Nettiyhteydenotoissa yli kymmenen vuotta vanhojen tekojen osuus on vielä isompi kuin puhelinsoitoissa.

Järjestö pelkää, että osa etenkin nuorista uhreista jää tulevaisuudessa ilman apua, sillä Raha-automaattiyhdistykseltä ei ole enää tulossa tukea nettipalveluun.

Toimintaan tarvittaisiin vähintään 50 000 euroa vuodessa. Jos tätä summaa ei saada, palvelu lakkaa Silverin mukaan jo keväällä.

Tekijä on useimmiten uhrin tuttavapiiristä

–Seksuaalisen väkivallan tekijä usein uhrille jollain lailla tuttu.

–Tapahtumapaikka on yleensä joko uhrin tai tekijän koti.

–Rikoksen jälkeen uhri kokee usein uhkailua.

–Raiskaustraumasta seuraa usein muun muassa masennusta, ahdistuneisuutta, päihdeongelmia ja itsemurhayrityksiä

–Seksuaalisen väkivallan uhrilla on oikeus maksuttomaan oikeudenkäyntiavustajaan esitutkintaa ja oikeudenkäyntiä varten.

–Oikeudenkäyntiavustajan voi saada esimerkiksi oikeusaputoimistosta tai yksityiseltä asianajajatoimistolta.

STT, Lähde: Raiskauskriisikeskus

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?