Katso video: Hitler Mannerheimin syntymäpäivillä

Kuinka Hitler käveli, mitä Mannerheimin ruumiinkieli kertoi, miltä he kuulostivat keskustelussaan?

20.1.2011 8:00

Ilta-Sanomat tarjoaa verkkosivuillaan mahdollisuuden nähdä ja kuulla, millainen ylipäällikkö Mannerheimin ja valtakunnankansleri Hitlerin tapaaminen oli 4. kesäkuuta 1942, kun Hitler vieraili Mannerheimin 75-vuotispäivillä Suomessa Kaukopään seisakkeella nykyisen Imatran alueella.

Paikalla oli myös TK-kuvaajia. Nyt nähtävillä olevat otokset ovat lähinnä Felix Forsmanin ja Uno Pihlströmin kuvaamia.

Videon katsomisen lisäksi voi myös kuunnella nauhoituksen Hitlerin, Mannerheimin ja Rytin "salaisesta keskustelusta".

Kolmen johtajan keskustelunauhoitus syntyi tietämättä. Yleisradio oli paikalla äänittämässä juhlapuheita, mutta sitten tajuttiin tilanteen historiallisuus ja haluttiinkin tallentaa kaikki.

Äänittäjä Thor Damen kertoi "heittäneensä" mikrofonin hattuhyllylle junanvaunuun, jossa keskustelu käytiin. Nauhoitus keskeytyi joko suomalaisten tai saksalaisten upseerien huomattua sen.

Hitlerin normaalia keskustelua ei juuri muuten ole säilynyt nauhalla, vain hänen hysteerisiä palopuheitaan. Näyttelijä Brono Ganz käytti juuri tätä nauhaa apunaan valmistautuessaan Hitler-rooliinsa elokuvassa Perikato.

Ilta-Sanomat on julkaissut Marski-lehden marsalkan kuoleman 60-vuotispäiväksi. Siinä kerrotaan myös Mannerheimin ja Hitlerin tapaamisesta. Ilta-Sanomien 84-sivuista Marski-lehti  maksaa 2,50 euroa Ilta-Sanomien hinnan lisäksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?