Kotimaa

Tässä on VR:n ongelmien syntipukki

Julkaistu:

VR:n ongelmista on keskusteltu pitkin talvea. Syntipukki täyttää tänä vuonna 36.

- Helsingin asetinlaite, jolla junaliikennettä ohjataan, on teknisesti vanhentunut. Laite on vuodelta 1975, ja sitä pitää jatkuvasti korjata ja huoltaa, syytti entinen kansanedustaja, veturinkuljettaja Harry Wallin.

Wallinin mukaan vanha laite on yksi merkittävä syy myöhästymisiin. Samaa mieltä oli myös VR:n yhteiskuntasuhde- ja ympäristöjohtaja Otto Lehtipuu.

- Wallin on tismalleen oikeassa. Laite on teknisesti vanhentunut, yli-ikäinen eikä toimi ihan luotettavasti. Laite aiheuttaa ongelmia VR:lle, mutta se ei ole VR:n laite vaan nimenomaan liikenneviraston, Lehtipuu kritisoi.

IS kysyi liikenneviraston johtajalta Petri Rönneiköltä, minkälainen laite parjattu asetinlaite on ja miksi sitä ei ole uusittu.

Rönneikkö vertaa monimutkaista laitetta mielikuvatasolla tieliikenteen liikennevaloihin.

- Laitteella taataan junalle turvallinen kulkutie raiteelta toiselle Helsingin ja Pasilan välillä. Se on turvalaite, jonka rooli on hyvin keskeinen. Sillä asetetaan kulkutiet ja vaihteet oikeaan asentoon.

Asetinlaite sijaitsee Helsingin Linnunlaulussa. Junaliikenteen ohjaustornin yläkerrassa on operointihuone, jossa työskentelee parikymmentä liikenteenohjaajaa, ja alakerrassa sijaitsee asetinlaitereleistö.

Miksi 70-luvun laitetta ei ole jo vaihdettu uuteen?

- Puhutaan niin suuresta hankkeesta, ettei sitä voida käynnistää ilman tarkkaa suunnittelua ja todellista tarvetta.

- Tarve varmasti alkaa olla olemassa.
Liikennemäärä on kasvanut 10 viime vuoden aikana 40 prosentilla. Laite toimii nyt koko ajan kapasiteettinsa äärirajoilla.

Rönneikkö ei kuitenkaan pidä laitteen käyttöikää poikkeuksellisen pitkänä.

- Nämä ovat hyvin pitkäikäisiä, jopa 50–60 vuotta. Saksassa ja Sveitsissä on käytössä huomattavasti vanhempiakin laitteita. Tämä on perinteistä ja toimivaa tekniikkaa - siihen en ota kantaa, onko se vanhentunutta vai modernia.

Liikenneviraston selvityksen mukaan Helsingin asetinlaitteen uusimistyö on aloitettava joka tapauksessa viimeistään vuonna 2013.

Uusimiseen arvioidaan kuluvan noin 10 vuotta, josta 2–3 on suunnittelutyötä. Työ tulee aiheuttamaan merkittävää haittaa liikenteelle.

- Uusimisen yhteydessä tulee tarkastella koko Helsingin alueen liikennöintimallia. Samanaikaisesti ratapihalla joudutaan tekemään suuria fyysisiä muutoksia, mistä aiheutuu rajoituksia liikenteelle vuosien ajan, Rönneikkö selvittää projektin laajuutta.

VR syyttää asetinlaitetta junien myöhästymisestä. Miksi se viivästyttää junia?

- Kun junalle turvataan kulkutie, automatiikka hoitaa raiteiden valitsemisen ja vaihteiden käännön. Jos jokin komponentti on epäkunnossa, automatiikka antaa virheilmoituksen, ja junaliikenteen ohjaaja joutuu käsin operoimaan asian. Tästä tulee viivettä, koska turvallisuus on ehdoton vaatimus.

Rönneikön mukaan liikenteenohjaaja voi esimerkiksi soittaa veturinkuljettajalle ja pyytää tätä tarkistamaan, onko vaihde oikeassa asennossa.

- Jokainen ymmärtää, että aikaa kuluu enemmän, jos koko komentosarja joudutaan käymään manuaalisesti läpi.

Helsingin asetinlaitteen kymmenen vuoden mittaisen uusimistyön on arvioitu maksavan noin 100 miljoonaa euroa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt