80 prosenttia suomalaisista vastustaa pakkoruotsia - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Outo pakko Suomessa - 80% kansasta vastustaa

Suomenruotsalaisen ajatuspajan pomo ihmettelee, miten poliitikot voivat sivuuttaa kansalaisten tylyn linjan pakkoruotsiin.

28.12.2010 14:50

Johtavien poliitikkojen on otettava huomioon kansalaisten voimakas pakkoruotsin vastustus.

Tätä mieltä on suomenruotsalaisen ajatuspaja Magman media- ja yhteiskuntasuhteiden johtaja Olav S. Melin. Hän on toiminut aiemmin muun muassa Kotimaa- ja Kyrkpressen-lehtien päätoimittajana.

–Olen toki iloinen siitä tuesta, jota muiden muassa Paavo Lipponen (sd.) ja Henna Virkkunen (kok.) ovat ruotsille ilmaisseet, mutta kansalaisten näkemystä ei voi kiistää. On tosiasia, että 70–80 prosenttia suomalaisista haluaisi muuttaa kouluruotsin valinnaiseksi.

Melinin mielestä ei voida olettaa, että pakkoruotsia kannattaneet johtopoliitikot pitäytyvät tällä kannalla ikuisesti. Nyt tarvitaankin reippaita keskustelun avaajia, "myhäilyukkoja", jotka ovat valmiita astumaan esiin ja ottamaan kielikeskustelussa iskuja vastaan.

–RKP:n varapuheenjohtajan Nils Torvaldsin ja toimittaja Geo Steniuksen esittämät ehdotukset ovat olleet raikkaita. Asiasta pitää puhua ennakkoluulottomasti, jotta pääsemme ulos umpikujasta ja voimme elää jatkossakin suomenruotsalaisina, ei vain siedettävissä vaan erinomaisissa olosuhteissa.

Torvalds sai RKP:n muulta johdolta täystyrmäyksen, kun hän ehdotti pakkoruotsista luopumista ja tilalle kielilain tiukempaa tulkintaa. Pakkoruotsista luopumista esitti myös Stenius, joka poistaisi saman tien pakkosuomenkin.

Pakosta subjektiiviseksi oikeudeksi

Melin uskoo, että kokoomuksen ja keskustan puoluejohto tukee pakkoruotsia niin kauan kuin uskoo, että RKP voi olla kova tekijä seuraavissa hallitusneuvotteluissa.

Hän itse esittää pakkoruotsin vaihtoehdoksi subjektiivista eli kaikille kuuluvaa oikeutta ruotsin opiskeluun. Jos ruotsin opiskelusta tehtäisiin vapaaehtoista, pitäisi lainsäädännöllä taata, että opiskelumahdollisuuden tarjoavat halukkaille myös täysin suomenkieliset kunnat.

Melin muuttaisi myös ruotsin kielen opetussuunnitelmaa. Opetus pitäisi hänen mielestään aloittaa aikaisemmin ja siinä pitäisi painottaa enemmän puhekieltä kieliopin sijasta.

Hän myös maustaisi opintoja nykyistä enemmän kulttuurilla.

–Moni suomenkielinen oppilas löysi kokonaan uuden maailman Play me -musikaalista. Hyötynäkökulmaa pitäisi painottaa keskustelussa enemmän – että on hyötyä siitä, kun pystyy kommunikoimaan eri kielillä sekä vapaa-ajalla että työelämässä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?