Harrastaja löysi elokuvasensaation - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Harrastaja löysi elokuvasensaation

Elokuvaharrastaja Jarmo Raitio toi Suomessa julkisuuteen vuosikymmeniksi arkistoihin hautautuneen elokuvasensaation.

23.12.2010 6:25 | Päivitetty 23.12.2010 7:30

Vuonna 1940 Hollywoodin Universal Studioissa tehty Ski Patrol kertoo tuoreeltaan Suomen talvisodasta.

Raitio törmäsi elokuvaan etsiessään aineistoa vanhoista suomalaisista ulkomailla esitetyistä elokuvista.

- Sitten huomasin, että on todella olemassa tällainen elokuva, jota ei ole missään mainittu, Raitio kertoo IS:lle.

Elokuvan ohjasi Lew Landers. Sen pääosasassa, suomalaisena olympiahiihtäjänä ja upseeri "Viktor Ryderina" esiintyi hollantilaissyntyinen Philip Dorn.

Elokuvan ulkokohtaukset kuvattiin Kalifoniassa hiukan oikeaa jylhemmissä maisemissa.

- Isoisä ihmetteli myöhemmin tililleen tulleita rahoja. Selvisi, että hän oli saanut palkkiot stunttien tekemistä hiihtokohtauksistakin, kertoo Dornin lapsenlapsi Albert Laurey IS:lle.

Elokuvaa ei koskaan esitetty Suomessa. Syynä ovat ilmeisesti polititiset suhdanteet sotavuosina. Sodan aikaisia katsojia olisi saattanut myös hämmentää pieni vuoristokylä, jonka asukkaat urheasti puolustautuvat Neuvostoliiton legioonia vastaan.

Ilmeisesti Hollywoodissa ei kovin hyvin Suomen oloja tunnettu. "Suomalaiset" käyttävät tyrolilaishattuja ja iloitsevat kansantansseista, jotka nekin viittaavat hiukan enemmän Itävallan suuntaan. Pohjoismaista sävyä haetaan siitä, että yksi suomalaisista sankareista on tuore Nobel-voittaja.

Alkukohtauksessa kilpaillaan hiihdossa vuoden 1936 talviolympialaisissa. Suomalainen sankari Viktor auttaa venäläistä kilpakumppaniaan Ivania, joka on vaikeuksissa. Ivan voittaa lopulta kisan ja rehti Viktor tulee toiseksi. Vannotaan kansojen välistä ystävyyttä, mutta pian tilanne on toinen.

Elokuva sisältää myös paljon action-elokuvan ja perussotaelokuvan sekoitusta. Tuttuja sotilastyyppejä, rokkaa ja lehtoa löytyy. Sotakohtauksissa on myös "realismia". Suomalaiset kärsivät raskaita tappiota ja suomalainen sotilas ampuu venäläisen vangin, kun tämä yrittää paeta.

Taistelun kulku ei aivan vastaa talvisodan kulkua. Suomalaiset ovat korkealla vuorenhuipulla. Venäläiset yrittävät vallata sen laskuvarjohyökkäyksellä. Kun muu ei auta venäläiset poraavat tunnelia räjäyttääkseen vuorenhuipun. Suomalainen itsemurhapartio lähtee tuhoamaan tunnelia.

Lue koko elokuvan uskomaton tarina Ilta-Sanomien joululehdestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?