Jo 36 000 vedonnut koulujen perinteisen joulun puolesta

Julkaistu: , Päivitetty:

Koulujen perinteinen joulu on synnyttänyt Suomessa pienoisen kansanliikkeen.

Torstaiaamuun mennessä jo yli 36 000 ihmistä oli allekirjoittanut vetoomuksen päiväkotien ja koulujen perinteisen joulujuhlan puolesta. Vetoomusta on suositeltu myös Facebookissa poikkeuksellisen paljon ja se on synnyttänyt vilkasta keskustelua - puolesta ja vastaan.

Allekirjoitusaikaa on joulurauhan julistamiseen saakka eli jouluaattoon kello 12 asti.

Kyse on siitä, saako lasten joulujuhlissa olla uusien laulujen ja ohjelmanumeroiden lisäksi myös tuttuja ja perinteisiä lauluja ja ohjelmanumeroita.

Nyt varsinkin pääkaupunkiseudulla on monessa koulussa luovuttu kokonaan muun muassa joulukuvaelmasta ja Enkeli taivaan -virren laulamisesta. Muutosta perustellaan aikojen muuttumisella. Taustalla ovat sekä suomalaisten uskonnottomien vaatimukset että koulujen ja päiväkotien pyrkimys siihen, ettei maahanmuuttajia loukattaisi.

Enkeli taivaan -virren vastustajiin lukeutuu myös joukko suomalaisia tutkijoita, taiteilijoita ja älymystön edustajia. Esimerkiksi semiootikko Vaula Norrena ja rap-artisti Steen1 (Teemu Lampela) vastustavat sitä ankarasti. Norrena ilmoittaa olevansa "pöyristynyt" virren esittämisestä.

- Virsihän on evankeliumi tiivistettynä, jos se ei ole uskonnollista julistusta, niin mikä sitten on, Norrena katsoo.

- On hyvin epäeettistä kertoa satuja, joita lapset pitävät totena, Lampela puolestaan sanoo.

Ilta-Sanomat on useiden vanhempien yhteydenottojen jälkeen avannut vetoomuksen, jossa myös perinteistä joulua kannattavat saavat äänensä kuuluville. Vanhemmat ovat kokeneet, ettei heillä ole mitään kanavaa ilmaista mielipidettään.

Sallikaa vanhan ajan joulu -vetoomuksen voi allekirjoittaa Ilta-Sanomien nettisivuilla. IS toimittaa vetoomuksen allekirjoituksineen opetusministerille.

Vetoomusteksti löytyy jutun alla olevasta linkistä.

Ota kantaa

Ärsyttääkö koulujen jouluperinteistä luopuminen?

Kyllä 14% Ei 86%
Ääniä yhteensä 91307

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt