Kotimaa

Uusi jouluilmiö Suomen kouluissa huolestuttaa

Julkaistu:

Jouluperinteet ovat hävinneet monista suomalaisten koulujen ja päiväkotien joulunvietosta. Kerro meille kokemuksesi asiasta!
Monissa kouluissa on luovuttu Enkeli taivaan -virren laulamisesta, eikä joulukuvaelmaa nähdä useiden koulujen joulujuhlissa.

Joulun lähestyessä opettajat pähkäilevät, millaista ohjelmaa joulujuhlassa voi esittää, kun yhä useampi lapsi etenkin helsinkiläisissä kouluissa tai päiväkodeissa edustaa jotain muuta uskontoa kuin evankelisluterilaisuutta.

-Ympäristön mukaan on elettävä ja on se tilanne hiukan muuttunut, uudet joululaulut ovat vähemmän hartaita kuin aiemmat. Enkeli taivaan -virttä ei juhlassa ole enää viime aikoina laulettu. En osaa sanoa, olisivatko luokan seinille ripustetut enkelit jo liian uskonnollista, sanoo Herttoniemen ala-asteen rehtori Ilkka Olkkonen.

Meri-Rastilan ala-asteen rehtori Ritva Tyyskä kertoo, että heillä on erikseen kristillinen kirkkotilaisuus ja kaikille yhteinen joulujuhla. Tänä vuonna teemana on Lappi ja revontulet, joten jouluevankeliumia ei esitetä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

-Teema on valittu niin, ettei se loukkaa ketään. Meillä on ollut monikulttuurisia oppilaita jo vuosikausia ja joulua on pidetty kaikkien juhlana, Hoosiannat lauletaan kirkossa. Jouluevankeliumia on aiemmin esitetty nimellä Joulun Tarina. Tämä on ollut ihan toimiva ratkaisu ja kuvaelmaa on voitu esittää näin kaikille, Tyyskä sanoo.

Sari Tiainen Helsingin Pikku Huopalahden ala-asteen vanhempainyhdistyksestä kertoo joidenkin vanhempien pelkäävän, että osa jouluperinteistä jää lapsille täysin tuntemattomiksi.

-Heitä harmittaa, että tärkeät jouluperinteet eivät siirry entiseen tapaan lapsille. Aihe tuntuu kismittävän etenkin päiväkotilasten vanhempia, hän kertoo.

-Helsingin Kontulan ala-asteella joulujuhla on ainakin toistaiseksi päättynyt Enkeli taivaan -virren laulamiseen, mutta jotkut pelkäävät, että virttä ei kohta enää koulussa lauleta, kertoo
Anitta Aksela Kontulan ala-asteen koti- ja kouluyhdistyksestä.

Onko sinun lapsesi koulussa luovuttu Enkeli taivaan -virren laulamisesta? Paljasta koulusi jutun alle ja keskustele aiheesta!

Ota kantaa

Ärsyttääkö koulujen jouluperinteistä luopuminen?

Kyllä 85% Ei 15%
Ääniä yhteensä 27

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt