Ministeri rauhoitteli: Enkeli taivaan ei vaikene

Julkaistu:

Opetusministeri Henna Virkkunen (kok.) sai rauhoitella eduskunnassa, että kouluissa ja päiväkodeissa ei tarvitse luopua vanhoista jouluperinteistä.
Kyse on jouluperinteistä, joihin kuuluu myös kristillisiä elementtejä.

- Kristillinen perinne on tärkeä osa suomalaista yhteiskuntaa ja joulunviettoa, mutta vanhemmille on kerrottava hyvissä ajoin siitä, jos koulussa on kristillisiä joulujuhlia. Näin he voivat ottaa kantaa siihen, ovatko heidän lapsensa mukana osallistumassa tai esiintymässä, Virkkunen sanoi eduskunnan kyselytunnilla.

Virkkunen uskoi, että kouluissa ja päiväkodeissa asiat pystytään hoitamaan maalais- tai kaupunkilaisjärjellä.

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) kertoi kuulleensa huolestuneilta vanhemmilta, että heidän lastensa kouluissa ollaan luopumassa Enkeli taivaan -virrestä, joulukuvaelmasta tai jouluevankeliumista.

Räsäsen mukaan vanhoista joulujuhlaperinteistä luopumista on perusteltu vuoden 2003 uskonnonvapauslailla, vaikka lailla ei ollut tarkoitus puuttua koulujen juhlien kristillisiin perinteisiin.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta tähdensi tuolloin, että kristilliset juhlatraditiot kuten joulun virret ovat osa suomalaista kulttuuria, eivät uskonnon harjoittamista.

Opetusministeri Virkkunen vahvisti, että asia on juuri näin.

- Suomessa jokaisella täytyy olla mahdollisuus harjoittaa omaa uskontoaan, mutta ketään ei saa velvoittaa harjoittamaan toisten uskontoa. Kouluissa ja päiväkodeissa on pyrittävä ottamaan tämä huomioon.

- Kristillisistä jouluperinteistä ei ole syytä luopua, mutta niistä on tiedotettava vanhemmille hyvissä ajoin, Virkkunen sanoi.

Mikko Alatalo (kesk.) epäili, että Suomessa ollaan vieraskoreudessa luopumassa omasta identiteetistä, kun kouluissa ja päiväkodeissa epäillään, voidaanko lukea jouluevankeliumia, ettei vain loukattaisi ketään.

Virkkunen vakuutti, että kouluille on toimitettu asiasta ohjeet, miten tulee toimia.

Ota kantaa

Kuuluvatko kristillisiä elementtejä sisältävät perinteet joulujuhlaan?

Kyllä 12% Ei 88%
Ääniä yhteensä 18619

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt