Narkolepsiaan sairastuneen tytön vanhemmat: Lapsi tuli koulusta ja nukahti lattialle

Julkaistu:

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella (THL) on tiedossa nyt 41 lapsen ja nuoren sairastuminen narkolepsiaan viime joulukuun jälkeen.

Maanantaina vanhemmat pääsivät ensi kertaa tapaamaan sosiaali- ja terveysministeriön ja THL:n väkeä.

–Eräänä päivänä, kun lapsi tuli kotiin, hän nukahti lattialle. Se oli helmikuussa 2010, muistelee narkolepsiaan sairastuneen tytön äiti.

He epäilivät aluksi, että lapsi vain nukkuu yöllä huonosti. He vaihtoivat paksummat verhot ja ottivat tyttärensä yöksi viereensä.

–Lisäsimme vitamiineja ja ulkoilimme enemmän, mutta ei mitään vaikutusta. Sitten menimme terveyskeskukseen.

Isä kertoo, että kesti pitkään ennen kuin tyttären oireiden syyksi paljastui narkolepsia ja samalla lapsen oireiden kirjo vain laajeni esimerkiksi raivonpuuskiin.

–Hänen sairauteensa liittyy katapleksiaa eli naaman valahtamisia ja kielen esiin työntymistä. Jos tulee naurukohtauksia, polvet menevät alta, isä lisää.

Helsinkiläispariskunta haluaa lapsensa suojelemiseksi esiintyä jutussa nimettömänä.
 

Kaikki lapset eivät jaksa opiskellaNarkolepsiatapauksia on ollut aiempinakin vuosina, mutta sikainfluenssapandemian ja rokotusten jälkeen ovat erityisesti lisääntyneet lasten sairastumiset.

Aiemmissa lasten sairastumisissa esimerkiksi katapleksia eli lihasvoiman menettäminen on ollut lapsilla harvinaisempaa. Muutenkin tänä vuonna sairastuneiden lasten oireet ovat rankempia ja oireiden kirjo on hyvin laaja. Lapsilla on esimerkiksi äkillistä painonnousua ja raivonpuuskia.

–Ongelmana hoitamisessa on, että lääkkeet eivät ole lapsille suunniteltuja ja joudumme tukeutumaan siihen tietoon, miten aikuisia hoidetaan, kommentoi lastenneurologi Outi Saarenpää-Heikkilä Tampereen Yliopistollisesta keskussairaalasta.

Lapsia on hoidettu piristävillä lääkkeillä ja katapleksialääkitystä on käytetty vakavimmissa tapauksissa. THL:n tietojen mukaan valtaosalle hoitokokeilusta ei ole toistaiseksi ollut apua.

–Koulunkäynti on osalle lapsista mahdotonta. Oppiminen ei ole helppoa, jos lapsi on enempi ja vähempi nukuksissa.

Narkolepsia toi raivonpuuskat

 

Helsinkiläisperheen tytär pystyy käymään koulua, mutta muuten arki on muuttunut täysin. Isä kertoo, että läksyt vievät nyt viisi kertaa enemmän aikaa kuin aiemmin.

Äiti on jäänyt pois töistä, jotta voisi huolehtia, että lapsi ehtii ajoissa kouluun. Isä kuvaakin, että tyttären touhuaminen on nyt kuin hidastetusta elokuvasta.

–Kun lapsi sairastuu, sen erilaisuuden huomaaminen on rankkaa. Lapsi nukahtelee tunnilla tai kun luetaan satuja tai istutaan bussiretkillä, isä huokaa.

Helsinkiläispariskunta oli tyytyväinen maanantaisen asiantuntijatapaamiseen, mutta he olisivat kaivanneet tietoa jo aiemmin. Isä toivoo myös, että tilaisuus saisi jatkoa ja lapset perusteellisemmat tutkimukset.

He uskovat, että sikainfluenssarokote on ainakin osasyyllinen sairastumisiin, mutta toivovat ennen kaikkea lasten saavan parhaan mahdollisen hoidon.

–Tämä on äärettömän raskasta lapselle, mutta tämä heijastuu koko perheeseen, sanoo äiti.

Lapsensa kannalta isä kokee kaikkein hankalimmaksi kaverisuhteiden vaikeutumisen nukahtelusairauden vuoksi.

–Raivonpuuskissa hän rikkoo ovia tai heittää huonekaluja ja sen jälkeen hän häpeää sitä. Me yritämme aina silloin lohduttaa häntä, että se johtuu sairaudesta. Hän on ollut sellainen perhosten piirtäjä aina ennen, luonnehtii äiti.

Ota kantaa

Otitko sikainfluenssarokotteen?

Kyllä 54% En 46%
Ääniä yhteensä 25162

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt