Halonen: Allegron viisumivapaus voisi koskea venäläisiäkin

Presidentti Tarja Halonen haluaisi selvittää, voisiko venäläisille Allegro-matkustajille sallia kokeiluluontoisesti viisumivapauden.

Pääministeri Vladimir Putin ja presidentti Tarja Halonen matkustivat Allegro-junalla yhtä matkaa Viipurista Pietariin.

13.12.2010 11:05

Halonen haluaisi selvittää, voisiko Suomi saada EU:lta pilottihankkeen, joka sallisi venäläisille Allegro-matkustajille kokeiluluontoisesti viisumivapauden.

- Puhuin juuri aamulla meidän rajaihmistemme kanssa siitä, mitä se teknisesti edellyttäisi, jos koettaisimme pyytää pilottia, Halonen kertoi maanantaina Pietarissa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa suomalaistoimittajille.

- Se ei ole minun asiani, vaan sisäministeriön, mutta jäätiin pohtimaan, että se voisi olla tutkimisen arvoinen asia, hän sanoi.

Suomi on sidottu EU:n Schengen-sääntöihin, joten Suomi ei voi noin vain taata venäläisille vastavuoroisuutta, jos Venäjä päättää ulottaa 72 tunnin viisumivapauden Allegroon.

Halosen mukaan yksi tapa kokeilla tätä Suomen puolella voisi olla niin sanottu EU:n pilottihanke.

- Meillähän on jo yksi pilottihanke, joka koskee elektronista kulkua, Halonen muistutti viitaten sähköiseen henkilöllisyyteen.

Halosen mukaan pääministeri Vladimir Putin on tosissaan kiinnostunut ulottamaan viisumivapauden myös Allegroon, sillä Helsingin ja Pietarin välillä liikkuvassa laivassa siitä on saatu niin hyviä kokemuksia.

- Olen tyytyväinen, että Venäjä näyttää olevan halukas antamaan viisumivapauden yksipuolisestikin. Mutta minusta se on hyvä asia mietittäväksi myös meidän puoleltamme.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?