STM: Rokotteella ajallinen yhteys narkolepsiaan

Julkaistu: , Päivitetty:

Narkolepsiaan sairastuneiden lasten ja sikaflunssarokotusten välillä on selvä ajallinen yhteys, myöntää Terveydenhuollon laitos ja sosiaali- ja terveysministeriö.
Narkolepsiaan sikainfluenssarokotteen ottamisen jälkeen sairastuneiden lasten vanhemmat ja viranomaiset tapasivat tänään toisensa, kun vanhemmat olivat toivoneet yhteistä tapaamista.

Sairastuneiden lasten vanhemmat kritisoivat viranomaisia muun muassa siitä, että viranomaiset eivät olleet informoineet vanhempia asiasta.

Tällä hetkellä selvitetään, johtuuko rokotteen ja narkolepsiatapausten ajallinen yhteys mahdollisesti rokotteesta, sikainfluenssaviruksesta vai esimerkiksi rokotteen ja virusinfektion yhteisvaikutuksesta.

Narkolepsiaoireita on esiintynyt rokotetuilla lapsilla nimenomaan Ruotsissa ja Suomessa.

Yli 40 lasta on sairastunut viime talven rokotusten jälkeen narkolepsiaan, kun yleensä lapsilla narkolepsia on hyvin harvinainen. Nuorin sairastuneista on 4-vuotias.

Uusissa narkolepsiatapauksissa lapsilla on havaittu muiden oireiden lisäksi katapleksiaa, joka tarkoittaa lihasjänteyden äkillistä katoamista ja voi näin aiheuttaa esimerkiksi kaatumista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt