Kotimaa

HS: Mikael Jungner: Sisällissotaan lähtö oli työväenliikkeeltä virhe

Julkaistu:

Sdp:n puoluesihteeri Mikael Jungner sanoo Helsingin Sanomissa, että Sdp teki virheen lähtiessään sisällissotaan vuonna 1918.
Punaisten ja valkoisten sisällissota puhkesi vuoden 1918 tammikuussa ja kesti kolme kuukautta päättyen punaisten tappioon.

- Pitää tunnustaa suoraan, että puolue ja koko työväenliike tekivät suuren virheen vuoden 1917 lopulla ja vuoden 1918 alussa, ja sen seurauksena jouduttiin sisällissotaan, Junger sanoo Helsingin Sanomissa.

- Voi hyvin tunnustaa, että se oli virhe, ja samaan aikaan tuntea empatiaa ja sympatiaa sodassa kärsineitä kohtaan. Työväenliikkeen suuri onni oli, että se sai heti sodan jälkeen uuden mahdollisuuden, hän jatkaa.

Jungner arvioi myös, että suurin osa puolueväestä ei olisi halunnut lähteä sotaan vaan oli enemmänkin maltillisia. Ympärillä olevan paineen käydessä liian kovaksi sotaanlähtöön taivuttiin.

-...osa porukasta lähtee solidaarisuudesta mukaan, vaikka hiljaa mielessään olisikin täysin eri mieltä.

Sdp:n historiaa kirjoittavan tutkija Mikko Majanderin mielestä puolueen tulisi kohdata roolinsa sodassa.

- Sosiaalidemokraattien täytyy hyväksyä, että me sen teimme, eikä sotaa pidä ulkoistaa esimerkiksi kommunistien niskoille.

Puoluesihteeri Mikael Jungner ja historiantutkija Mikko Majander kävivät Helsingin Sanomien Sunnuntai-liitteessä keskustelua työväenliikkeen roolista sisällissodassa.Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt