Kotimaa

Tämä "Tiitisen lista" leviää salamana

Julkaistu:

Wikileaks-paljastusten siivittämänä netissä on torstain aikana lähetetty eri tiedotusvälineille ns. salainen Tiitisen lista.

Kyseistä suojelupoliisin päällikön kassakaapissa säilytettävää listaa on vaadittu jopa oikeusteitse julkisuuteen, mutta toistaiseksi turhaan.

Listalla väitetään olevan kymmenkunta suomalaisvaikuttajan nimeä, jotka tekivät yhteistyötä aikoinaan Saksan demokraattisen tasavallan DDR:n pahamaineisen suojelupoliisin Stasin kanssa.

IS:n torstaina saama 33-sivuinen asiakirjanippu pitää sisällään kaksi liuskaa nimiä, pääosin SDP:n tärkeimmistä poliittisista vaikuttajista 1960-70-lukujen vaihteessa.

Kyse ei kuitenkaan ole paljon kohutusta "Tiitisen listasta", vakuuttaa Suomen ja DDR:n suhteita tarkoin tutkinut professori Seppo Hentilä Helsingin yliopistosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

-  Nämä paperit ovat peräisin Berliinin kansallisarkistosta, jonne ne  päätyivät DDR:n romahtamisen jälkeen vuonna 1993, kertoo 33-sivun laajuisen aineiston toisen tiedotusvälineen kautta torstaina saanut Hentilä IS:lle.

Arkistojen tusinatavaraa


Paperit eivät ole kohuttuja Stasin salaisia arkistoja, vaan DDR:n kommunistipuolueen keskuskomitean kansainvälisen osaston asiakirjoja.

-  Tavallaan ne ovat samaa tavaraa kuin Wikileaksin nyt vuotaneet aineistot, eli lähetystöjen ulkoministeriölle tekemiä maaraportteja. Suomen osalta niitä on arkistossa metrikaupalla – sellaista arkiston tusinatavaraa, Hentilä summaa.

Hän on käyttänyt kyseisiä aineistoja mm. kirjansa Harppi-Saksan haarukassa. DDR:n poliittinen vaikutus Suomessa (2004) lähteinä.

Kirjassa on myös kerrottu sama nimilista.

Listalla on mm. SDP:n ja SAK:n 40 vuoden takaisia vaikuttajia alkaen puolueen puheenjohtajasta Rafael Paasiosta aina nuorisojärjestön Paavo Lipposeen.

Suomalaisille määrättiin "kotiderkut"


Jokaisen suomalaisen nimen perään on liitetty heidän kontaktihenkilöikseen DDR:n Helsingin lähetystössä määrättyjen diplomaattien nimet.

-  Kutsuin heitä ns. kotiderkuiksi. SDP:n nimimiesten Rafael Paasion, Mauno Koiviston ja Kaarlo Pitsingin kotiderkuksi nimettiin edustuston uusi päällikkö Heinz Oelzner. Muilla suomalaisdemareilla oli pääkonsuli tai lähetystösihteereitä, Hentilä kertoo.

Itäsaksalaisten tehtävänä oli pitää yhteyksiä suomalaisiin ja yrittää udella näiltä mm. mitä demarit puuhasivat keskuudessaan.

1960-70-lukujen vaihteessa kuuma poliittinen puheenaihe Suomessa oli jakautuneen Saksojen valtioiden tunnustaminen.

-  Mitään valtiosalaisuuksia ei näistä papereista löydy, vaan lähinnä normaaleja poliittisia asioita, joita yhtä hyvin sai selville vaikka Suomen lehtiä lukemalla, Hentilä kertoo.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Tuoreimmat
  1. Juuri nyt
  2. Suomalaiset töllöttivät televisiota lähes 3 tuntia vuorokaudessa – vuoden katsotuinta ohjelmaa seurasi keskimäärin yli 2,4 miljoonaa ihmistä
   Kotimaa
  3. Taksinkuljettajaa epäillään seksuaalisesta ahdistelusta – naisasiakas kertoo IL:lle: ”Yritti suudella väkisin”
   Kotimaa
  4. Tunti sitten
  5. Teollisuushalli syttyi Laukaassa, paikalla luvatta ollut mies pelastettiin
   Kotimaa
  6. Lauri Markkasen Chicago Bulls katkaisi vihdoin tappiokierteensä – Cleveland kaatui 104–88
   NBA
  7. Otepään onnistuminen antoi elonmerkkejä Johanna Matintalolle: ”Perjantain ainoa tavoite on napata mitali”
   Maastohiihto
  8. Tiistaiaamusta on tulossa todella kylmä, –30 asteen raja rikkoutui etelässä jo maanantai-iltana
   Kotimaa
  9. 2 tuntia sitten
  10. Janni Hussi paljastaa totuuden Joel Harkimon kanssa tehdystä matkasta – kauan odotetusta lemmenlomasta tuli yksi iso pettymys
   Viihde
  11. Pellosta löytyi 1300-luvulla kuollut mies ja miekka, jossa luki ”Benedictus” – Nyt Janakkalan miekka­miehen perimästä selvisi uutta tietoa
   Tiede
  12. Antti Rinne jäi sairauslomalle sepelvaltimon tukoksen vuoksi – lääkäri kertoo nyt vaarallisesta kansantaudista, joka voi viedä hengen varoittamatta
   Kotimaa
  13. Bachelorette-Jenny ruotii menneitä – ei enää ryhdy suhteeseen vain läheisyyden kaipuusta: ”Sitä saa myös seksistä ja sunnuntaipoikaystävistä”
   Viihde
  14. Näytä lisää