Kotimaa

Maailman vanhin samppanja avattiin vihdoin - "hienoa, upeata!"

Julkaistu: , Päivitetty:

- Hienoa, upeata! Intensiiviset aromit. Makea maku, ruotsalainen samppanjaguru Richard Juhlin kuvaili maailman vanhinta samppanjaa.

Kaksi meren pohjasta löytynyttä pulloa avattiin keskiviikkona Maarianhaminassa.

Maailman vanhimman samppanjapullon avaaminen oli iso tapahtuma. Ahvenanmaalla on harvoin nähty yhtä kansainvälistä vierailijajoukkoa marraskuun pikkupakkasissa. Maarianhaminan kongressi- ja kulttuuritalo Alandicassa pidettyyn tilaisuuteen saapui liki sata toimittajaa aina Yhdysvalloista asti.

Pullot ovat peräisin Veuve Clicquot'sta ja toimintansa jo lopettaneesta Juglarin samppanjatalosta.

Yhden pullon hinnaksi on esitetty jopa 50 000 euroa. Mikä todelliseksi hinnaksi tulee, se selviää myöhemmin Ahvenanmaalla pidettävässä huutokaupassa. Maakuntahallitus on päättänyt myydä osan pulloista viinihuutokaupassa, jonka järjestäjäksi kutsutaan jokin maailman johtavista huutokauppahuoneista.

Maakuntahallituksen jäsen Britt Lundberg sanoi, että osa pulloista sekoitetaan uuteen samppanjaan, ja näin luodaan uusi tuote.

Samaisesta hylystä löytyi myös olutpulloja. Myös niiden arvellaan olevan maailman vanhimpia. Maarianhaminassa ei olutta korkattu.

168 pulloa!

Hylystä löytyneitä samppanjapulloja oli kaikkiaan 168 kappaletta, tiedostustilaisuudessa paljastettiin.

Juhlinin mukaan kaikki eivät ole huippukunnossa ja joissakin on merivettä.

- Suuri osa on kuitenkin erittäin nautinnollisia, Juhlin sanoi nautiskellessaan arvokasta juomaa.

Miksi viinit ovat säilyneet noin 200 vuotta kunnossa? Juhlinin mukaan merenpohjan viileys oli tärkein tekijä. Myös syvyydellä oli suotuisa merkitys.

Samppanjat löytyivät 6. heinäkuuta Föglön edustalta 55 metrin syvyydestä aiemmin tuntemattomasta laivanhylystä. Sukeltajat havaitsivat välikannella useita kuohuviininpullojen mallisia pulloja. Yksi pulloista nostettiin ylös. Pintaan päästyään pullo reagoi paineen vaikutuksesta, mikä lennätti korkin ilmaan. Näin jo ennen maistamista sukeltajat vakuuttuivat, että kyseessä on ikivanha kuohuviini.

Tuoreimmat