Poliisi tutkii Tampereen tulipaloa rikoksena

Julkaistu:

Kolme ihmistä kuoli ja viisi joutui sairaalaan rajussa tulipalossa Tampereen keskustassa maanantaiaamuna. Poliisi epäilee, että palo sytytettiin tahallaan.

Tuli lähti leviämään Hämeenkatu 10:n alakerrassa sijaitsevasta Pizzeria Julietista.

Vielä päivällä palon epäiltiin syttyneen ravintolan keittiön kaasulaitteista, mutta illansuussa poliisi julkisti tiedon, että paloa tutkitaan rikoksena.

- Teknisessä tutkinnassa on löytynyt tiettyjä yksityiskohtia. Tutkinnallisista syistä niitä ei voi vielä kommentoida tarkemmin, sanoo rikoskomisario Hannu Kallioniemi.

Poliisi pyytää nyt yleisöltä silminnäkijähavaintoja. Rikokseen saattaa liittyä kaksi tummiin vaatteisiin pukeutunutta henkilöä, jotka varhain aamulla poistuivat juosten palopaikan läheisyydestä.

Pieni pizza- ja kebabravintola pyöri ulkomaalaisin voimin. Kallioniemi ei kuitenkaan vielä ota kantaa siihen, onko rikoksella mahdollisesti rasistinen motiivi.

- Motiivi on tietysti keskeinen asia, jota pyritään selvittämään - liittyykö se ravintolan omistajiin vai mihin. Mutta vielä ei ole vastauksia, sanoo Kallioniemi.

Kuolleet 25-27
-vuotiaita

Savuisesta porraskäytävästä löytyi kolme kuollutta, joiden henkilöllisyys varmistui päivän mittaan. Kuolleista 25-vuotias nainen ja 27-vuotias mies olivat talon asukkaita. Kolmas vainaja, 26-vuotias mies, asui muualla Tampereella.

Ruumiit löydettiin muutamia kymmeniä minuutteja sen jälkeen, kun palokunta oli saapunut paikalle. Kaksi oli tuupertunut savuun ensimmäisen kerroksen tasanteelle, kolmas 4. ja 5. kerroksen tasanteelle.

Pelastusjohtaja Olli-Pekka Ojasen mukaan oli hyvä, että useimmat asukkaat malttoivat odottaa asunnoissaan Pelastuslaitoksen miehiä apuun. Vaikka savua oli portaikossa runsaasti, huoneistoihin sitä ei tullut kovin paljoa.

Kaikkiaan viisi asukasta tarvitsi sairaalahoitoa. Neljä heistä vietiin ensiapuun aamulla, viides puolenpäivän paikkeilla.

Vakavimpia vammoja sai iäkäs nainen, joka hengitti kuumia palokaasuja. Hän on tehohoidossa.

Neljä muuta loukkaantunutta oli altistunut savulle, ja he saivat happihoitoa. Yksi heistä pääsi sairaalasta jo iltapäivällä.

Omistajat
vaihtuneet

Pizzeria Julietissa oli tehty palotarkastus noin vuosi sitten, kun ravintola avattiin. Ravintolan omistajat ovat kuitenkin sen jälkeen vaihtuneet useita kertoja.

Hämeenkatu 10:stä kuultiin varhain aamulla voimakas räjähdys. Pelastusjohtaja Ojasen mukaan syynä saattoi olla se, että ravintolatilaan kertyneet palokaasut syttyivät räjähdysmäisesti.

Palokunta sai automaattihälytyksen kello 5.27. Pian sen jälkeen yksi asukkaista soitti hätäkeskukseen.

Sammutus- ja pelastustöissä oli enimmillään viitisenkymmentä palomiestä. Osa Hämeenkadusta oli liikenteeltä suljettuna pitkälle iltapäivään.

Talon kahdessa alimmassa kerroksessa on useita ravintoloita ja myös muita liikehuoneistoja. Neljä ylintä kerrosta on pääosin asuinkäytössä.

Pelastuslaitoksen tietojen mukaan talossa on kirjoilla kaikkiaan noin 80 asukasta. Osa heistä ei kuitenkaan ollut kotona.