Kotimaa

Puoli hallitusta koossa

Julkaistu: , Päivitetty:

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen ryhtyy johtamaan puolueensa hallitustyöskentelyä valtiovarainministerin paikalta. Ulkoministeriksi nousee yllätysnimi, puolueen kokenein poliitikko, Ilkka Kanerva. Äänikuningas Sauli Niinistö ottaa odotetusti eduskunnan puhemiehen paikan.

Katainen esitteli ministerilistansa kokoomuksen puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksessa maanantaina. Kahdeksanjäseniseen ministeriryhmään tulee puolet miehiä ja puolet naisia. Ainoastaan kahdella heistä on aiempaa ministerikokemusta.

Opetusministeriön ottaa komentoonsa Sari Sarkomaa ja peruspalveluministerin salkun saa Paula Risikko.

Sisäministeriksi nousee Anne Holmlund ja puolustusministeriksi Jyri Häkämies. Häkämies ottaa hoitoonsa myös valtion omistajaohjauspolitiikan.

Viestintäministerin salkun saa Suvi Lindén, ja asuntoministeriksi ryhtyy Jan Vapaavuori, jonka vastuulle kuuluvat myös kaavoitusasiat.

Puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja valitaan torstaina. Vahvoilla tehtävään on hallitusneuvotteluissa keskeisessä roolissa ollut Jari Koskinen.

Vihreät on ainoa tulevista hallituspuolueista, joka ei ole vielä tehnyt lopullista päätöstä hallitukseen osallistumisesta. Vihreiden valtuuskunta ja eduskuntaryhmä ovat yhteiskokouksessaan jo pari tuntia keskustelleet hallitusohjelman yksityiskohdista.

Yhteiskokous valitsee myös puolueen ministerit. Uusi työministeri lienee puheenjohtaja Tarja Cronberg ja oikeusministeri Tuija Brax.

Wallin ja Thors
Rkp:n ministerit

Myös Rkp:n päättävät elimet ovat yksimielisesti siunanneet osallistumisen uuteen hallitukseen.

Puheenjohtaja Stefan Wallin siirtyy uudessa hallituksessa kulttuuri- ja urheiluministeriksi, ja kansanedustaja Astrid Thorsista tulee maahanmuutto- ja eurooppaministeri.

Wallin oli tyytyväinen siihen, että näiden salkkujen myötä Rkp pääsee sisälle opetus-, sisä, oikeus, sosiaali- ja terveysministeriöön sekä valtioneuvoston kansliaan.

Keskustan ministerit
nimetään huomenna

Keskustan puoluevaltuuskunta ja eduskuntaryhmä ovat yksimielisesti hyväksyneet puolueen menon uuteen hallitukseen. Pääministeri Matti Vanhanen muistutti, että keskusta ja vihreät ovat nyt lähdössä ensimmäistä kertaa samaan hallitukseen.

Puolueiden välillä on Vanhasen mukaan ollut ennakkoluuloja.

Vanhanen sanoi olevansa hyvin tyytyväinen salkkujakoon. Keskustan ministerit nimetään huomenna.

Matti Vanhasen ykköshallitus vaihtuu Vanhasen kakkoshallitukseen torstaina.

Halonen nimesi Vanhasen
pääministeriehdokkaaksi

Tulevan hallituksen muodostaminen eteni maanantaina myös niin, että tasavallan presidentti Tarja Halonen antoi eduskunnalle perustuslain mukaisesti ilmoituksen pääministeriehdokkaasta.

Eduskunnan puhemiestä Timo Kallia kuultuaan presidentti ilmoitti, että ehdokas on hallitusneuvotteluja vetänyt keskustan puheenjohtaja Matti Vanhanen.

Halonen tapasi ensin Vanhasen, joka kertoi sunnuntaina päättyneiden hallitusneuvottelujen tuloksesta.

Eduskunnassa käydään tiistaina pääministerin vaali.

SALKKUJAKO

Keskustan salkut: pää-, ulkomaankauppa- ja kehitys-, kunta- ja hallinto-, maa- ja metsätalous, liikenne-, kauppa- ja teollisuus-, sosiaali- ja terveys- sekä ympäristöministeri.

Kokoomuksen salkut: ulko-, sisä-, valtiovarain-, puolustus-, opetus-, viestintä-, peruspalvelu- ja asuntoministeri sekä eduskunnan puhemies.

Rkp:n salkut: eurooppa- ja maahanmuuttoministeri, kulttuuri- ja urheiluministeri.

Vihreiden salkut: oikeusministeri, työministeri.