Päivi Räsäsen vaiettu yhteys ääriliikkeeseen - "homous on psykoseksuaalisen kehityksen häiriö"

Julkaistu:

Kirkon erokohun keskiöön joutunut kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen on kirjoittanut homoseksuaalisuudesta opetusvihkosen, jossa hän määrittelee homouden "psykoseksuaalisen kehityksen häiriöksi".

- Homoseksuaalisuuden harjoittaminen myös pysyvässä parisuhteessa on vahingollista oman itsensä, kumppanin ja ehkä myös muiden läheisten ihmisten kannalta, Räsänen muun muassa kirjoittaa.

Hän kirjoittaa myös, että "mitä varhaisemmassa vaiheessa nuorella on homoseksuaalisia kokemuksia, sitä vaikeampaa on tutkimusten mukaan tästä taipumuksesta myöhemmin päästä eroon".

Vihon kustantajat ovat äärivanhoillinen Luther-säätiö ja amerikkalainen Lutheran Heritage Foundation -järjestö.

Jälkimmäinen on tukenut Luther-säätiön julkaisu- ja stipenditoimintaa.

Räsäsen pamflettimainen opetusvihko on nimeltään Mieheksi ja naiseksi Hän heidät loi - Homosuhteet haastavat kristillisen ihmiskäsityksen.

Se julkaistiin 2004 eli samana vuonna, jolloin Räsänen nousi puolueensa johtoon.

Luther-säätiö on naispappeja ja homopareja vastustava, Raamattua kirjaimellisesti lukeva liike, joka toimii kirkon sisällä. Se on kuitenkin ollut jatkuvissa kahnauksissa emokirkon kanssa.

Yhteisö on siksi alkanut vihkiä omia pappeja, joita kirkko ei tunnusta. Tänä vuonna Matti Väisänen, 76, vihittiin samoin omavaltaisesti piispaksi. Se oli liikaa emokirkolle, joka erotti Väisäsen pappisvirasta.

Räsänen ja Luther-säätiön Väisänen ovat läheisiä perheystäviä. Väisänen on vihkinyt Räsäsen avioliittoon ja kastanut kaikki tämän viisi lasta.

MTV3:n Huomenta Suomessa tiistaiaamuna vieraillut Räsänen myöntää kirjoittaneensa Luther-säätiön julkaiseman pamfletin, mutta kiistää kuuluvansa vanhoilliseen säätiöön.

- Minulla on siellä hyviä ystäviä. Esimerkiksi säätiön piispa Matti Väisänen vihki minut ja mieheni, Räsänen vahvisti Huomenta Suomessa.

Hän vahvisti myös uskovansa, että homoseksuaalisuus johtuu ihmisen kehityksen häiriöistä lapsuudessa tai nuoruudessa.

- On paljon ihmisiä, jotka kokevat, että esimerkiksi seksuaalinen hyväksikäyttö tai koulukiusaaminen voivat vaikuttaa kehitykseen näin. Nyt en enää muista, mitä tutkimuksia minulla oli käsissäni, kun tekstin kirjoitin, Räsänen sanoi Huomenta Suomessa.

Lue lisää aiheesta tiistain Ilta-Sanomista. Lehdessä mm. otteita Räsäsen pamflettivihkosesta.