Kotimaa

Yhdysvallat kuvaa ja tarkkailee Helsingin kaduilla?

Julkaistu:

STT:n tietojen mukaan Yhdysvallat kuvaa ja tarkkailee ihmisiä myös lähetystönsä lähikaduilla ja esimerkiksi Helsingin Kaivopuistossa.

Tehtävää hoitaa Yhdysvaltojen lukuun suomalainen vartiointi- ja turvallisuusalan yritys G4S.

Tarkkailu on ollut suomalaisten hoidossa 2000-luvun alusta asti. Sitä ennen toiminnasta vastasi yhdysvaltalainen turvallisuusalan yritys.

- Turvallisuusalalla on odoteltu, milloin asia tulee Suomessa julki, sanoi eräs lähde STT:lle.

Salassa pysymistä ovat edesauttaneet tiukat, jopa elinikäiset vaitiolosopimukset, joita lähetystön piikkiin tarkkailevat suomalaiset ovat solmineet Yhdysvaltojen kanssa.

G4S ei vahvista yhteistyötä amerikkalaisten kanssa. Myöskään Yhdysvaltojen lähetystöstä yhteistyötä ei vahvisteta.

Lähetystön edustaja David McGuire tähdentää, että valvonnan tarkoituksena on havaita epäilyttävä toiminta lähetystön ympärillä. Lähetystön mukaan valvontayksikkö, Surveillance Detection Unit, toimii Suomen lakien mukaan.

McGuire ei lähde tarkemmin ruotimaan yksikön toimintatapoja.

Eräs STT:n lähteistä luonnehtii toimintaa melko tavanomaiseksi vartijan työksi: vartioitavan kohteen lähistöllä liikutaan jalan sekä autolla, kuvataan ja tarkkaillaan kulkijoita sekä kaikkea epäilyttävää toimintaa.

Supo ei havainnut
laittomuuksia

Yhdysvaltojen tarkkailuohjelmista on kohuttu Pohjoismaissa viime viikkoina.

Esimerkiksi Ruotsissa on aloitettu esitutkinta Tukholman-suurlähetystön harjoittamasta valvonnasta. Supo kertoi jo maanantai-iltana, ettei se ole havainnut Yhdysvaltojen toiminnassa laittomuuksia.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio pyysi tiistaina Supoa selvittämään, onko henkilötietojen suoja otettu huomioon laillisuuden arvioinnissa.

Aarniolla ei ole tietoa siitä, millaisia tietoja Yhdysvallat kerää Suomessa eikä siitä, miten näitä tietoja arkistoidaan tai rekisteröidään.

Yhdysvallat on luvannut vastata Suomen hallitukselle kaikkiin mahdollisiin kysymyksiin valvontaohjelmasta. Sisäministeri Anne Holmlund sanoi STT:lle, että lähtökohtaisesti kyse on kuitenkin turvallisuusviranomaisten välisistä asioista.

- Lähetystöillä on erilaisia turvallisuustarpeita. Suomessa pitää tietysti toimia Suomen lain mukaan. Olen saanut Supolta selvitystä, ja se tulee lähettämään sellaisen kaikille valtioneuvoston jäsenille. Käsitykseni mukaan mitään sellaista ei ole tiedossa, mikä olisi vastoin lakia, Holmlund sanoi.