Timo Soini EU-kriittiseen ryhmään europarlamentissa

Perussuomalaisten euroedustaja Timo Soini liittyi tiistaina EU-kriittiseen parlamenttiryhmään europarlamentissa.

Perussuomalaisten euroedustaja Timo Soini on liittynyt EU-kriittiseen parlamenttiryhmään europarlamentissa.

30.6.2009 21:15 | Päivitetty 30.6.2009 22:16

Ryhmä toimi edellisellä kaudella Itsenäisyys ja demokratia -nimellä, mutta Soinin mukaan ryhmä on nyt vaihtamassa nimeään.

Ryhmä kertoo keskiviikkona tarkemmin uudesta nimestään, ohjelmastaan ja kokoonpanostaan.

Itsenäisyys ja demokratia oli 24 edustajanpaikallaan väistyvän EU-parlamentin pienin ryhmä.

Soinin neuvotteli jäsenyydestään pisimpään nyt valitsemansa ryhmän sekä brittiläisten ja itäeurooppalaisten konservatiivien muodostaman uuden ryhmän kanssa.

Hän päätyi vanhaan Itsenäisyys ja demokratia -ryhmään muun muassa aiemmin solmittujen henkilökohtaisten suhteiden perusteella.

Ryhmän entinen puheenjohtaja, pitkän meppiuransa jo päättänyt tanskalainen Jens-Peter Bonde kuuluu Soinin pitkäaikaisiin henkilökohtaisiin tuttuihin.

Soinin valitsemaa ryhmää on ollut kokoamassa Itsenäisyyden ja demokratian brittiläinen puheenjohtaja Nigel Paul Farage.

- Tässä ryhmässä saan hyvät henkilökohtaiset toimintamahdollisuudet ja saan olla omille ajatuksilleni ja ihanteilleni uskollinen ilman ryhmäkuria, Soini perusteli valintaansa STT:lle.

Soini mielestä on hyvä, jos uuteen parlamenttiin saadaan kaksi EU:hun kriittisesti suhtautuvaa ryhmää.

- Se pitää muissa ryhmissä painetta yllä, että tässä ei lähdetä liittovaltiokehityksen tielle, Soini tiivisti. Essayahin ryhmä jäi auki Kristillisdemokraattien euroedustajan Sari Essayahin ratkaisu parlamenttiryhmästä jäi vielä auki tiistaina.

Essayah arvioi vielä viime viikolla lyövänsä parlamenttiryhmänsä lukkoon tiistaina, mutta neuvottelujen venyminen siirsi ratkaisun keskiviikkoon.

Essayah piti viime viikolla todennäköisimpinä ryhmävaihtoehtoinaan oikeistolaista EPP-ryhmää tai EPP:stä lähteneiden brittiläisten konservatiivien muodostamaa uutta parlamenttiryhmää.

Suomen kokoomusmepit kuuluvat EPP-ryhmään.

Parlamentin liberaaliryhmää, jossa Suomen keskustamepit istuvat, Essayah piti täysin poissuljettuna vaihtoehtona.

Meppien on syytä ratkaista parlamenttiryhmänsä ennen torstaita, sillä tuolloin parlamentissa alkaa ryhmäjäsenyyksien mukainen valiokuntapaikkojen jako.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?