Matti Vanhasta tukeneiden säätiöiden tilintarkastajien toimet tutkitaan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Vaalirahaa jakaneiden säätiöiden tilintarkastajien toimet tutkitaan

KHT-tilintarkastajia ja -tilintarkastusyhteisöjä valvova Keskuskauppakamari aikoo tarkastaa vaalirahaa jakaneiden säätiöiden tilintarkastajien toimet.

KHT-tilintarkastajia ja -tilintarkastusyhteisöjä valvova Keskuskauppakamari aikoo säätiöiden tilintarkastajien toimet.

22.9.2009 23:52

Tehtävänä on pohtia, ovatko Nuorisosäätiön ja Maaseudun kukkasrahasto säätiön tilintarkastajat menetelleet oikein, kun he ovat hyväksyneet keskustaa lähellä olevien säätiöiden tuet johtaville keskustapoliitikoille.

- Tutustumme parhaillaan materiaaliin, kuten säätiön sääntöihin ja tilintarkastajien kertomuksiin. Sitten asia menee tilintarkastuslautakuntaan, joka päättää, alkaako tutkinta vai ei, lakimies Risto Ruuska Keskuskauppakamarin tilintarkastusyksiköstä kertoi IS:lle.

Kukkaissäätiö tuki pääministeri Matti Vanhasen (kesk) vuoden 2006 presidentinvaalien kampanjaa 50 000 eurolla. Nuorisosäätiön tuki Vanhaselle samoissa vaaleissa oli 20 000 euroa.

Lisäksi Nuorisosäätiö on tukenut säätiön hallituksen puheenjohtajan Antti Kaikkosen (kesk), keskustan hallintopäällikön Aki Haaron (kesk) sekä kuntaministeri Mari Kiviniemen (kesk) valtiosihteerin Timo Reinan (kesk) vaalikampanjoita.

Säätiöitä valvova Patentti- ja rekisterihallitus totesi maanantaina, että säätiöt toimivat vastoin tarkoitustaan, kun ne antoivat poliittista tukea.

Tilintarkastajat ovat kuitenkin antaneet molemmille säätiöille puhtaat paperit.

IS tavoitti eilen molempien säätiön tilejä vuosina 2005-2008 tarkastaneen KHT-tilintarkastaja Risto Mäkiön.

PRH:n mukaan säätiö rikkoi sääntöjään.

Onko vakiomuotoinen tilintarkastuskertomus ymmärrettävä niin, että pidätte vaalirahan jakamista hyväksyttävänä?

- Ei sitä näin voi tulkita. Eikä PRH ole vielä edes käynyt siellä katsomassa, mikä se tilanne on. On ihan hyvä, että he kävisivät katsomassa, kuinka laajaa tämä homma on siellä ollut.

Summat ovat kutakuinkin tiedossa eikä säätiöiden tehtäviin kuulu jakaa vaalirahaa?

- Joo, joo. Ovathan summat olleet selvillä. Mutta minä en nyt missään tapauksessa voi lausua tästä tämän enempää, kun minulla on vaitiolovelvollisuus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?