Kotimaa

Tässä on Tony Halmeen viimeiseksi jäänyt haastattelu

Julkaistu: , Päivitetty:

Ilta-Sanomat tapasi Tony Halmeen tiettävästi viimeisenä tiedotusvälineenä tiistaina 1. joulukuuta. Haastattelu tehtiin Halmeen kotimaisemissa Helsingin Herttoniemenrannassa.

Seuraavassa Halmeen haastattelu kokonaisuudessaan. Haastattelu on julkaistu Ilta-Sanomissa 2. joulukuuta.

Eläkkeellä oleva kansanedustaja Tony Halme kärsii pysyvästä aivovammasta. Halme tunnustaa Ilta-Sanomille, ettei ole vieläkään toipunut vuonna 2003 sattuneesta välikohtauksesta, jonka seurauksena hän vaipui kolmeksi viikoksi koomaan.

- Aivovammani johtuu aivojen happivajauksesta, jonka silloin koin. Huomasin että jotain oli vialla, kun rupesin palaamaan elävien kirjoihin, Halme kertoo.

Halme kärsii edelleen vakavista muistihäiriöistä. Hän kertoo kirjoittavansa ylös kaikki sopimansa asiat, sillä muuten ne unohtuvat.

- En muista oikein mitään. Jos olen aamulla käynyt kaupassa, en muista sitä enää iltapäivällä ja käyn kaupassa uudestaan.

Kun Ilta-Sanomat tapasi eilen Halmeen, vaikutti hän suhteellisen hyväkuntoiselta. Puhe sujui mieheltä sujuvasti, tosin kysymyksen ja vastauksen välille jäi aina pitkä tauko.

- On tosi huonoja päiviä ja välillä parempia, Halme kuvailee vointiaan.

Kovin aktiivista elämää Halme ei nykyisellään vietä. Liikkuvuutta rajoittaa ajokielto, joka tuli lokakuussa, kun Halme kärysi huumeiden vaikutuksen alaisena ajamisesta.

- Lepäilen ja nautin eläkkeestä. Käyn kuntoutuksessa kaksi kertaa viikossa ja salilla treenaamassa kolmesti. Kuntoutuksessa käydään läpi sellaisia muistipelejä. Joskus niissä ei jää mitään mieleen, joskus muistaa kaikki.

Halmeella ei ole enää elämässään suuria tavoitteita lukuun ottamatta kirjaa, jonka hän toivoo saavansa valmiiksi ensi vuoden aikana. Muistihäiriö hidastaa työtä pahasti.

- Kirjoittaminen on rankkaa, kun teen sen yksin. Haluan että tämä kirjani tulee suoraan multa itseltäni, vaikka on minulla ollut hyviä haamukirjoittajia.

Kirjassaan Halme aikoo kuvata kansanedustaja-aikaansa.

- Kerron millaista puukotusta politiikka on. Eduskunnassa tullaan aamukahville ja luvataan puoltaa mun vetoomusta, mutta sitten ei puolletakaan. Kirkkain silmin valehdellaan päin pläsiä. Jos tämä on politiikkaa, niin en halua olla siinä mukana.

Amfetamiinia vuosikaudet

Tony Halme kertoo lääkinneensä itseään amfetamiinilla useiden vuosien ajan ennen kuin jäi kiinni poliisin ratsiassa lokakuussa. Huumetesti näytti Halmeen ajaneen amfetamiinin ja kokaiinin vaikutuksen alaisena. Mies odottaa parhaillaan oikeudenkäyntiä.

- Olen lääkinnyt itseäni kolme neljä vuotta. Aloitin sen jälkeen, kun minulta vietiin kipulääkkeet.

Jo vuoden 2003 poliisitutkimuksessa Halmeelta löydettiin useita lääkeaineita, joilla ei ole Suomessa myyntilupaa. Samoin hänen virtsanäytteestään todettiin tuolloin jäämiä amfetamiinista.

- Alaselkäni reistaa, se juontaa nyrkkeilystä ja painista. Olen lääkekiellossa, enkä saa mitään reseptin alaisia särkylääkkeitä.

Amfetamiinin lisäksi Halme sanoo käyttäneensä ainakin kodeiinia ja oksikodonia.

- Mitä pimeiltä markkinoilta vain sai.

Sekä kodeiini että oksikodini ovat erittäin voimakkaita kipulääkkeitä, joita käytetään myös huumausaineina.

Halme kertoo oppineensa lääkkeiden käytön esiintyessään Yhdysvalloissa ja Japanissa show-painijana.

- Esiintymisiä oli joka päivä. Ei sitä hommaa voinut ilman lääkkeitä tehdä.