Arto Merisalo vangittiin - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Arto Merisalo vangittiin

Vaalirahoittajana tunnetun Arto Merisalon vangitsemisoikeudenkäynti alkoi Helsingin käräjäoikeudessa torstaina kello 10. Paikalla oli paljon median edustajia, mutta käsittely julistettiin salaiseksi.

Julkaistu: 20.8.2009 10:19, Päivitetty 20.8.2009 14:04

Avokätinen vaalirahoittaja, Nova Kiinteistökehityksen toimitusjohtaja Arto Merisalo vangittiin torstaina Helsingin käräjäoikeudessa salaisessa käsittelyssä.

Merisaloa epäillään törkeästä velallisen epärehellisyydestä. Merisalo vastusti vangitsemista, mutta puolustusasianajaja Markku Vepsäläisen mukaan hän ei ole vielä kiistänyt eikä myöntänyt epäilyjä.

- Tutkinta on tässä vaiheessa niin kesken, etten ota kantaa siihen. Ei ole vielä syytteitä, joten ei ole mitään, mitä kiistää, sanoi varatuomari Vepsäläinen oikeussalin ulkopuolella päätöksen julistamisen jälkeen.

Asiaan ei ottanut kantaa myöskään vangitsemisvaateen esittänyt rikostarkastaja Markku Nisula.

Puolustusasianajaja Vepsäläisen mukaan poliisi on kuullut Arto Merisaloa vasta muutaman tunnin ajan. Vepsäläisen mukaan Merisalo on "hyvin tyytyväinen", että häneen kohdistuvat rikosepäilyt selvitetään.

Rikostarkastaja Nisula vahvisti vangitsemispäätöksen julkistamisen jälkeen, että Merisalo ei ole jutun ainoa epäilty.

- En ota kantaa siihen, ketkä ovat epäiltyinä, mutta tässä on kyllä muitakin epäiltyjä, Nisula vastasi kysymykseen siitä, onko emoyhtiö Nova Groupin toimitusjohtaja Tapani Yli-Saunamäki yksi epäillyistä.

Rikostutkinnan käynnisti Nova Kiinteistökehityksen velallisselvitys, jossa huomiota herätti yhtiön konkurssia edeltänyt rahankäyttö. Konkurssipesän selvittäjä kiinnitti huomionsa ainakin Merisalon 732 000 euron palkkaan ja Nova Groupille annettuun 2,5 miljoonan euron vakuudettomaan lainaan.

Rikostarkastaja Nisula ei kuitenkaan halunnut eritellä, mitkä velallisselvityksessä esiin nousseet asiat ovat epäilyn alla.

- En lähde sitä selvittämään, mitä asioita käydään läpi, mutta velallisselvitys on lähtökohta, sanoo niukkasanainen Nisula.

Oikeuden puheenjohtaja Leena Söderholm määräsi vangitsemisoikeudenkäynnin alussa asian käsittelyn ja siihen liittyvät asiakirjat salaisiksi. Ilman yleisöä käytävää käsittelyä pyysi poliisi rikostutkinnallisista syistä.

Käräjäoikeus ei päästänyt paikalle saapuneita kuvaajia istuntosaliin normaalista käytännöstä poiketen. Lain mukaan vangitsemisoikeudenkäynnin alkuvaihe on julkinen, mutta kuvauskieltoa ei perusteltu millään tavalla.

Pidätettynä oleva Arto Merisalo tuotiin istuntosaliin sisäoven kautta oikeudenkäynnin alussa. Merisalo saapui käsittelyyn ruutupaitaan pukeutuneena, paikalla olleille hyvää päivää toivottaen.

- Hän on suhtautunut tähän asiaan oikein asiallisesti ja ollut yhteistyökykyinen, kertoo rikostarkastaja Nikula.

Myös muita epäilyyn liittyviä henkilöitä on viime päivinä kuulusteltu, mutta heitä ei esitetä vangittavaksi. Merisalo pidätettiin maanantaina.