Kotimaa

Pelastiko Katainen Euroopan Kreikka-asiassa?

Julkaistu:

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok) ei pidä kynttilää vakan alla, kun hän kertoo taistelustaan Kreikka-lainan neuvotteluissa euromaiden kokouksissa.

- Puhuin talvella, että jos Kreikka tarvitsee tukea, mukana pitää olla IMF (Kansainvälinen valuuttarahasto) ja lainojen pitää olla kahdenvälisiä.

Kataisen mukaan sellainen vaihtoehto, että Kreikalle annettaisiin isännätöntä eurorahaa, ei Suomelle käynyt.

- Siitä olimme tiukkana ja siitä minua haukuttiin euroryhmässä. Mutta haukkuminen loppui, kun kaikki ovat huomanneet, että tämä järjestelmä onkin parempi tässä vaikeassa tilanteessa.

- Olen tosi tyytyväinen että sain sen läpi - en yksin, siinä oli muutama muu maa mukana. Mutta eräässä ratkaisevassa kokouksessa olin ainoa, joka otti iskut vastaan, Katainen kertoi IS:lle.

Sitä, kuka löi lujimmin, Katainen ei suostu kertomaan.

- Euroalueen kokouksesta voi kertoa vain oman toimintansa, ei muiden.

Vielä hetki sitten puhuttiin, että Suomen osuus lainasta olisi puoli miljardia euroa. Lopullinen summa onkin 1,6 miljardia. Summan kolminkertaistuminen muutamassa viikossa selittyy Kataisen mukaan sillä, että aluksi puhuttiin vain vuoden tuesta.

- Tuli arvio, että yhden vuoden lainapaketti ei riitä vakuuttamaan markkinoita. Nyt päädyttiin siihen, että kolmen vuoden lainaohjelma ja neljän vuoden vakautusohjelma. Eli uudistus jatkuu vielä lainansaannin jälkeenkin.