Ministeriön johtaja: Olutta ei pitäisi myydä sunnuntaisin

Sosiaali- ja terveysministeriön johtava viranomainen ehdottaa oluen myynnin lopettamista sunnuntaisin.

Keskiolutta saa myydä kello 9-21.

26.1.2010 6:35 | Päivitetty 26.1.2010 7:29

Johtaja Kari Paaso ministeriön terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen osastolta sanoo, että hänen mielestään oluen myyntikielto olisi järkevämpää kuin sallia Alkojen aukiolo sunnuntaisin.

Paaso kertoi näkemyksensä Länsi-Savo -lehdessä.

Tiistaiaamuna Paaso totesi Ilta-Sanomille, että näkemys on hänen omansa, ei ministeriön.

- Sanoin, että jos näistä kahdesta asiasta pitäisi valita, tämä olisi järkevämpi vaihtoehto, Paaso sanoi IS:lle.

Hän korostaa, että ministeriössä ei ole edes harkittu uusia oluen myyntirajoituksia.

Alkon aukiolon laajentaminen on nousseet keskusteluun kauppojen sunnuntaiaukiolon sallimisen myötä. Paaso muistutti Länsi-Savossa, ettei mietojenkaan juomien myynti seurannut aukiolojen vapauttamista.

- Keskioluttakin saa myydä vain kello 9-21, vaikka kauppa olisi auki pidempään.

Paaso ei usko, että Alkon aukiolo sunnuntaisin tasaisi kulutusta, kuten on väitetty.

Hänen mukaansa viinat tulisivat oluen rinnalle sunnuntaiostoksiksi ja kulutus kasvaisi, jos Alkot saisivat olla auki sunnuntaisin.

Alkoholin myynnin rajoituksia

  • Kuuluisin alkoholin myyntirajoitus Suomessa on kieltolaki, joka oli voimassa 1919-1932. Lain kumoamiseen vaikutti sen jatkuva rikkominen.

  • Kieltolaissa kiellettiin kaikkien yli kaksi prosenttia alkoholia sisältävien juomien maahantuonti, myynti, kuljetus ja hallussapito. Niitä sai käyttää vain lääkinnällisissä, tieteellisissä ja teknisissä tarkoituksissa sekä kirkoissa ehtoollisella.

  • Viinakortti oli käytössä 1944-1970. Se oli virallinen henkilötodistus, jossa kullekin ostajalle määrättiin tietty myymälä. Kortti vaadittiin väkevien juomien ostoon, mutta joinain aikoina myös miedompien hankkimiseen.

  • Keskioluen myynti ruokakaupoissa oli kiellettyä vuoteen 1969 asti. Senkin jälkeen kunnat saivat itse päättää oluen päästämisestä kauppoihin. Viimeiset kunnat hyväksyivät myynnin vasta 1990-luvun alussa, muun muassa Ranualla.

  • Alkot olivat 1990-luvulle asti palvelumyymälöitä, joissa asiakas ei itse voinut noutaa juomaa hyllystä, vaan se piti pyytää myyjältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?