Kotimaa

Susan Ruususen kirja: Tuomio tuli vain seksikohdista

Julkaistu: , Päivitetty:

Korkein oikeus (KKO) linjasi Ruusus-tuomiossaan poliitikon yksityisyyden suojan huomattavasti kapeammaksi kuin pääministeri Matti Vanhanen (kesk).

Pääministerin entinen naisystävä Susan Ruusunen ja Pääministerin morsian -kirjan kustantaja Kari Ojala tuomittiin vain niistä teoksen kohdista, joissa viitataan konkreettisesti ex-pariskunnan seksielämään. Näitä kohtia koko kirjasta löytyi vain muutama.

Muilta osin korkein oikeus ei löytänyt kirjasta moitittavaa. Aiemmin hovioikeudessa Ruusunen oli tuomittu myös viittauksista Vanhasen lapsiin ja siihen, kuinka nämä olivat suhtautuneet isänsä uuteen seurustelusuhteeseen.

"Korkein oikeus katsoo, että Vanhasen yksilöimät kirjan tiedot, jotka koskevat lapsia, eivät käsittele lasten tunteita tai yksityisyyttä sellaisella tavalla, että niiden esittämisen osana Ruususen omakohtaista suhteen kuvausta voitaisiin arvioida olleen omiaan aiheuttamaan Vanhaselle vahinkoa, kärsimystä tai häneen kohdistuvaa halveksuntaa", tuomiossa perustellaan.

Tapaamispaikka
selvisi kirjasta

Vanhanen itse oli alun perin alleviivannut kirjasta lähes sata kohtaa, joita hän piti yksityisyyttään loukkaavina.

Syyttäjä Simo Kolehmaisen mukaan kohtia olisi ollut vielä enemmänkin, mutta hän ei yksilöinyt niitä tarkemmin missään vaiheessa oikeusprosessia.

KKO:n mukaan yhteiskunnallisesti merkittävää tietoa oli muun muassa kirjasta paljastunut Vanhasen valehtelu. Hän oli väittänyt tavanneensa Ruususen huonekaluliike Ikeassa, mutta oikeasti suhde syntyi nettitreffien kautta.

"Kirjassa esitetyt tiedot siitä, missä ja miten Ruusunen oli tutustunut Vanhaseen sekä tiedot seurustelusuhteen nopeasta syntymisestä ja kehittymisestä ovat virittäneet julkisen keskustelun siitä, onko Vanhanen antamalla paikkaansa pitämättömiä tietoja suhteen solmimistavasta osoittanut epärehellisyyttä tai onko hän ryhtymällä suhteeseen osoittanut harkintakyvyn puutetta", KKO toteaa.

KKO:n mukaan Pääministerin morsiamen kuvaukset Vanhasen yksityiselämästä tai parin seurustelusta eivät ole sävyltään loukkaavia tai asiattomia.

Toisaalta seksikohdilla ei ole merkitystä Vanhasen kelpoisuuden tai yhteiskunnallisen toiminnan arvioinnissa, ja niiden osalta Vanhasen oikeus yksityisyytensä kunnioittamiseen on korostunut.

Rikoshyötyä
ei ollut

KKO:n tuomio on taloudellinen helpotus Ruususelle ja Ojalalle, sillä KKO hylkäsi kokonaan syyttäjän vaatimuksen rikoshyödyn menettämisestä valtiolle. Hovioikeudessa molemmat oli tuomittu menettämään yli 4000 euroa.

KKO:n mukaan kirja sinällään ei ollut rikollinen hanke, ja kustannusyhtiölle se oli itse asiassa tappiollinen. Ruususen ja Ojalan palkkioiden suuruus puolestaan ei riippunut muutamista loukkaaviksi arvioiduista kohdista, joten nekään eivät olleet rikoshyötyä.

Sakkorangaistukset pysyivät ennallaan. Ojala tuomittiin 60 päiväsakkoon ja Ruusunen 20:een.

Ennallaan pysyi myös Ojalan maksettavaksi tuomittu tuhannen euron kärsimyskorvaus Vanhaselle. Ruususelta korvausta ei vaadittu.

Korkeimman oikeuden tuomio on lopullinen päätöspiste kolme vuotta jatkuneelle prosessille. Siitä ei voi enää valittaa.

Pääministerin morsian julkaistiin helmikuussa 2007. Vanhanen teki tutkintapyynnön pian kirjan ilmestyttyä.

Kirjan julkaisusta kolme vuotta

- Pääministeri Matti Vanhanen ja Susan Ruusunen (ent. Kuronen) esiintyivät ensimmäisen kerran yhdessä julkisuudessa kesällä 2006. Suhde kuitenkin päättyi saman vuoden syksyllä.

- Etukeno-kustantamo julkaisi Pääministerin morsian -kirjan helmikuussa 2007. Ruusunen ruotii siinä suhdettaan Vanhaseen.

- Vanhanen teki kirjasta tutkintapyynnön. Syyttäjä nosti Ruususta ja kustantaja Kari Ojalaa vastaan syytteet yksityisyyttä loukkaavasta tiedon levittämisestä.

- Helsingin käräjäoikeus hylkäsi syytteet äänestyspäätöksellä keväällä 2008. Syyttäjä ja Vanhanen veivät asian hovioikeuteen.

- Helsingin hovioikeus tuomitsi Ruususen ja Ojalan sakkoihin talvella 2009. Tuomitut ja syyttäjä hakivat valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

- Korkein oikeus otti jutun käsiteltäväkseen. Tapausta puitiin KKO:ssa viime tammikuussa.

Lähde: STT