Näin Kirka saatettiin haudan lepoon - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Näin Kirka saatettiin haudan lepoon

Vain rakkaimmat olivat paikalla, kun koko kansan ihailema taiteilija Kirill "Kirka" Babitzin saateltiin viimeiseen lepoon eilen perjantaina Helsingin ortodoksisella hautausmaalla. Intiimien hautajaisten tunnelma oli hyvin rauhallinen ja harras.

Ulkoilijoita poikkesi viettämässä hiljaista hetkeä Kirkan haudalla jo varhain lauantaina.­

3.2.2007 7:34 | Päivitetty 3.2.2007 14:11

Pidetty laulaja haudattiin vain kolme päivää kuolemansa jälkeen.

Ilmeet olivat vakavat, kun muun muassa Kirkan poika Nikolai sekä pikkuveli Georgij Babitzin kantoivat laulajan arkkua.

Ensimmäisenä saattajana arkun perässä käveli hentoinen, surun murtama leski Paula Nummela. Ystävien ja läheisten tukema Paula käveli rauhallisin askelin kallankukista koottua asetelmaa tiukasti käsissä puristaen.

Paula Nummela menetti elämänsä suuren rakkauden tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Hän ei kuitenkaan murtunut haudan äärellä vaan seurasi suruisin kasvoin, kuinka hänen miehensä laskettiin maan poveen.

Vain muutaman kerran kyyneleet tärisyttivät Paulan hentoa ruumista, mutta urhea leski kokosi itsensä nopeasti omaisten tukemana. Myös Paulan kaksoissisko Päivi sekä sisarentytär Roosa itkivät lohduttomasti avoimen haudan vierellä.

Kirkan hautajaiset alkoivat kello kymmenen ehtoollismessulla pienessä ja rauhallisessa Profeetta Eliaan kirkossa. Yhdeltätoista alkaneen siunauksen toimitti Kirkan ystävä, isä Mitro, yhdessä kanttorina toimineen Kirkan pikkuveljen Georgij Babitzinin kanssa.

Isä Mitro kertoi hautajaisten jälkeen olevansa hyvin surullinen, mutta hyvät muistot ystävästä lohduttavat kaipauksen keskellä.

- Ihan niin kuin Kirka olisi ollut laulamassa joukossamme. Ainakin minusta tuntui, kuin olisin kuullut kirkossa hänen tumman äänensä, hän sanoi.

Isä Mitro korosti, että Kirkan hautajaisissa tunnelma ei ollut pelkästään surullinen.

- Se oli lohdullinen, helpottunut, kevyt ja kiitollinen tilaisuus, isä Mitro kuvaili hautajaisia.

Kirka haudattiin suvun toivomuksesta vain lähiomaisten ja muutaman työtoverin läsnä ollessa. Kirkossa laulettiin muun muassa ortodoksien pääsiäiseen kuuluvaa iloveisua.

- Kristus nousi kuolleista, kuolemalla kuoleman voitti ja haudoissa oleville elämän antoi, isä Mitro siteerasi.

Tunteellinen toimitus päättyi hieman ennen kahtatoista. Kirkonkellojen saattelemana ulos saapui ensimmäisenä suitsuketta kantanut isä Mitro. Ennen kun arkku tuotiin ulos, saattoväki aloitti kauniin laulun, joka saatteli Kirkan viimeistä matkaa aina hautapaikalle saakka.

Paula Nummela pysähtyi kirkon portaille hetkeksi, katsoi tovin hautausmaan portteja ja jatkoi hitaasti matkaansa.

Saattoväen mukana oli myös pyörätuolissa istuva Kirkan 89-vuotias äiti Elisabeth, joka saatteli perjantaina haudan lepoon jo kolmannen lapsensa.

- Hän sanoi minulle olevansa äitinä ihan rauniona. Mutta lohdutin häntä sanomalla, että hän voi olla vain ylpeä siitä, mitä hänen poikansa on saanut aikaan, isä Mitro kertoi.

Saattoväki eteni rauhallisesti Babitzinien sukuhaudalle, jonne on haudattu Kirkan lisäksi hänen Leo-isänsä sekä veljensä Sammy ja Leo.

Ensimmäisenä seppeleen laski Kirkan leski Paula. Hänen kauniissa kukkalaitteessaan oli muistolauseen alla yksinkertainen, mutta paljon puhuva teksti: Oma rakas Kirill, on niin kova ikävä. Paulasi.

Paula luki muistolauseen varmasti, laski seppeleen haudalle ja seisoi hetken ajatuksissaan. Läheistensä viereen palattuaan kyyneleet valuivat hänen kasvoilleen. Ensimmäisenä surevaa leskeä lohdutti Paulan siskontytär Roosa.

Myös Kirkan veli Georgij halasi miehensä menettänyttä Paulaa pitkään ja lämpimästi. Suuresta surusta huolimatta jokainen saattovieras tuki toisiaan koko hautauksen ajan.

Kirkan ystävän kumppani pyyhki seppeleiden laskun aikana kyyneleitä puolisonsa poskelta ja silitti häntä hellästi.

Kukkalaitteen laskenut Kirkan sisko Marija "Muska" Babitzin oli peittänyt silmänsä tummilla laseilla. Hän teki usean ristinmerkin, laski seppeleen ja siirtyi kumarassa ja surullisin askelin veljensä haudan viereen.

Saattoväki viipyi hautausmaalla noin puolen tunnin verran. Kun viimeiset seppeleet oli laskettu, lähiomaiset jatkoivat Kirkan muistotilaisuuteen ravintola Lehtovaaraan.

IS/ Paula Haarala

Kirka haudan lepoon

Sairaus piinasi Kirkaa pitkään

Laura Vuotilainen itki Kirkaa

Vaimo Kirkan vierellä loppuun saakka

Katso lukijoiden lähettämiä kuvia Kirkasta

Kirka haudattiin

Kuvia Kirkan uran vaiheilta

Yhteistä surua

Kirkan kuolema koskettaa

Kirkan kuolema hiljensi suomalaisia

IS:n aikaisempia nettiuutisia Kirkasta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?