Käännytyspäätöksen saanut homo pelkää henkensä puolesta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Käännytyspäätöksen saanut homo pelkää henkensä puolesta

Maahanmuuttoviraston päätös käännyttää ulkomaalainen Suomesta on taas nostettu tapetille. Nyt kyse on turvapaikan epäämisestä nuorelta homoseksuaalilta.

22.4.2010 16:20

Gambialaisen Jawaran (nimi muutettu) tilannetta käytiin läpi torstaina Vapaa liikkuvuus -verkoston, Setan ja Amnestyn seksuaali- ja sukupuolivähemmistöryhmän tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Jawaran kerrotaan olevan seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi vainottu. Mies on vakuuttunut, että hän joutuu kotimaassaan vankilaan ja pääsee ehkä hengestään.

- Häntä on jo pahoinpidelty, ja siitä on jäänyt keuhkoihin vamma, Katja Tuominen Vapaa liikkuvuus -verkostosta sanoo.

Jawara on hakenut turvapaikkaa Suomesta kahdesti. Ensimmäisellä kerralla Jawara ei Tuomisen mukaan uskaltanut kertoa homoseksuaalisuudestaan, koska oletti sen olevan asia, josta ei kannata huudella.

Hän vetosi isänsä joutumiseen noitavainojen kohteeksi.

Jawaran miesystävän kerrotaan istuvan vankilassa. Gambiassa homoseksuaalisuus tulkitaan luonnonvastaiseksi sukupuoliyhteydeksi, josta voi tulla lain mukaan 14 vuoden vankilatuomio. Maan presidentti on puhunut homoseksuaalisuuden kitkemisestä.

Seksuaalinen suuntautuminen voi tuoda turvapaikan

Muun muassa Vapaa liikkuvuus -verkosto kritisoi Maahanmuuttoviraston kielteistä kantaa turvapaikka-anomuksiin.

- Tässä ei ole katsottu henkilön kokonaistilannetta.

Tuomisen mukaan viraston ratkaisussa todetaan, että Jawara ei olisi esittänyt hakemuksen tueksi aineellisia todisteita Gambiassa kohtaamistaan ongelmista. Virasto arvioi, että Jawara yrittää uudella hakemuksella pitkittää perusteetta maassa oleskeluaan.

Maahanmuuttovirasto ei kommentoi yksittäisiä päätöksiä. Se kertoo kuitenkin, että Suomessa on myönnetty turvapaikkoja seksuaalisen suuntautumisen perusteella. Lukuja ei ole saatavissa.

Ihmisten tilanne arvioidaan tapauskohtaisesti.

- Jos puhutaan seksuaalisista vähemmistöistä, turvapaikkapuhuttelu on tärkeä selvittämiskeino. Viranomainen ottaa kaiken mahdollisen huomioon, mitä henkilö on kertonut ja miten hän on ylipäätänsä myötävaikuttanut asiansa selvittämiseen. Sitten katsotaan, onko kertomus uskottava, tulosalueen johtaja Juha Similä sanoo.

Viranomaiset selvittävät myös esimerkiksi lähtömaan lainsäädännön sekä sen, millaisen kohtelun hakijat mahdollisesti saisivat kotimaassaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?