Oopiumia sisältänyt ripulilääke otettiin pois markkinoilta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Oopiumia sisältänyt ripulilääke otettiin pois markkinoilta

Vuosikymmeniä Suomen suosituimpiin ripulilääkkeisiin kuuluneen Tannoponin valmistus on lopetettu monien yllätykseksi kesän alussa.

15.7.2008 7:48

Virallisen selvityksen mukaan lääke toimi tehtäväänsä hyvin, mutta sopivaa raaka-ainetta ei enää ole saatavissa. Epävirallisesti sekä farmaseutit että huumepoliisi tiesivät, että lääkeaineen rauhoittava oopiumi -valmiste oli tullut yhä suositummaksi etenkin, kun valmiste ei ollut reseptilääke.

Tannoponilla on ollut laajahko ja hyvin uskollinen käyttäjäkunta. Sen suolistoa rauhoittava teho on asiantuntijoiden mukaan ollut erilainen kuin muiden lääkevalmisteiden.

Orion Oyj:n lääketieteellinen johtaja Pekka Järvensivu myöntää, että valmiste on loppumassa markkinoilta, eikä sitä enää tule lisää.

- Lääkevalmisteen hyväksyttävää raaka-ainetta ei enää ole ollut saatavissa. Lääke on sinänsä toiminut hyvin. Vastedes joudumme korvaamaan Tannoponin muilla valmisteilla, jotka kuitenkaan kata aina samaa asiaa, Järvensivu sanoi IS:lle.

Lähinnä korvaava lääke on Imodium, jota Suomessa valmistetaan lisenssillä.

Apteekit ovat jo pitkään olleet tuskastuneita ihmisten jatkuviin tiedusteluihin, koska Tannoponia on taas saatavissa. Jotkut ovat panneet esille kylttejä, jossa todetaan ettei lääkevalmistetta ole myynnissä.

Useat apteekit ovat joutuneet rajoittamaan lääkkeen kertamyyntiä. Sitä on suostuttu myymään vain yksi kymmenen kappaleen paketti kerralla.

- Olen kuullut epävirallisesti, että lääkkeessä olevaa oopiumia on käytetty hyväksi, eräs farmaseutti kertoi Ilta-Sanomille.

Myös keskusrikospoliisin huumetoimistosta vahvistetaan, että huolimatta tablettien pienestä oopiumi-määrästä, jotkut ovat voineet väärinkäyttää sitä.

Nuorten nettisivustoilla harmitellaan moni tavoin Tannoponin katoamista apteekkivalikoimista.

- Sitä on ollut niin helppoa kuljetella ulkomaille ja takaisin, eikä tulli ole välittänyt, eräs nimimerkki valittaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?