Tekstiviestikohu: Ulkoministeri Ilkka Kanervalle potkut

Julkaistu: , Päivitetty:

Ilkka Kanerva ei kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen mukaan voi jatkaa ministerinä. Kanervan taival Suomen ulkoministerinä päättyy virallisesti perjantaina, kun Kanervan tilalle nousee europarlamentaarikko Alexander Stubb.

- Olen sairauslomalla, Kanerva totesi lyhyesti Ilta-Sanomille tiistaiaamuna kello kahdeksan aikoihin.

- Raskasta on ollut, hän sanoi puolestaan Uusisuomi.fi:lle puolen päivän jälkeen.

Katainen kertoo tehneensä raskain mielin päätöksen Kanervan jatkosta ulkoministerinä. Katainen pitää päätöstä puheenjohtajan uransa raskaimpana.

- Arvioni perusteella Kanerva ei enää nauti sellaista luottamusta ja yleistä kunnioitusta, joka mahdollistaisi hänen jatkamisensa ministerinä. Näiden seikkojen valossa hänen kykynsä toimia ulkoministerin tehtävässä on ratkaisevasti heikentynyt, Katainen sanoo Verkkouutisissa.

Katainen kertoo Verkkouutisissa, että viime keväänä ministeriryhmäänsä valitessaan monet esittivät epäilyjä Kanervan suhteen hänen värikkään menneisyytensä vuoksi.

- Kävin nimityksen yhteydessä myös keskustelun hänen kanssaan, jossa totesin nämä epäilyt ja sanoin, että ministeriaikana en halua, että joudumme vastaaviin tilanteisiin kuin aiemmin. Sen hän lupasi minulle. Tätä lupausta hän ei kyennyt pitämään, Katainen sanoo Verkkouutisissa.

Katainen toteaa Verkkouutisissa myös seuraavaa:

- Arvioni perusteella Kanerva ei enää nauti sellaista luottamusta ja yleistä kunnioitusta, joka mahdollistaisi hänen jatkamisensa ministerinä. Näiden seikkojen valossa hänen kykynsä toimia ulkoministerin tehtävässä on ratkaisevasti heikentynyt.

Hymy julkaisi tänään Kanervan vihjailevia tekstiviestejä erotiikkatanssija Johanna Tukiaiselle.

- Ilkka Kanerva ja Jyrki Katainen ovat viime päivien ajan keskustelleet useamman kerran. Keskustelujen ja tilanteen perusteella Katainen on tehnyt nyt tämän ratkaisun, kertoi toinen varapuheenjohtaja Ben Zyskowicz Ylen aamutelevisiossa.

Kanerva jäi heti tiistaina sairauslomalle, ja hänen ohjelmansa on peruutettu.

Ministeri Kanerva ei myöskään osallistu 2.-3. huhtikuuta Bukarestissa Romaniassa pidettävään Naton huippukokoukseen. Kanerva ei anna asiasta haastatteluja.

YLI 30 VUOTTA EDUSKUNNASSA

Kansanedustaja vuodesta 1975 lähtien.

Ministeriura alkoi Harri Holkerin hallituksessa huhtikuussa 1987, jolloin kansliaministerinä. 1990-luvulla työministerinä ja liikenneministerinä.

Matti Vanhasen kakkoshallitukseen ulkoministeriksi 19.4.2007

Ura ulkoministerinä alkoi näyttävästi: vierailu Washingtoniin toteutui jo kesäkuussa. Kanervan mukaan onnistunut tapaaminen isäntämaan ulkoministerin Condoleezza Ricen kanssa "osui yläkvartaaliin".

Helmikuussa Kanerva vieraili toistamiseen ulkoministerinä Washingtonissa.

Täytti 60 vuotta 28. tammikuuta. Juhli näyttävästi useana päivänä.

Pitkä ura myös urheilujärjestöissä, muun muassa Suomen olympiakomitean varapuheenjohtaja ja Kansainvälisen yleisurheiluliiton hallituksen jäsen.