Kotimaa

Syyttäjä vaatii hiv-miehelle 12 vuoden vankeustuomiota

Julkaistu: , Päivitetty:

Syyttäjä vaatii vähintään 12 vuoden vankeustuomiota rovaniemeläiselle miehelle, jonka epäillään tahallaan tartuttaneen hi-viruksen lukuisiin naisiin.

Rovaniemen käräjäoikeus ilmoitti tiistaina, että 25-vuotias mies määrätään mielentilatutkimukseen.

Syyttäjä Terhi Mokko korosti loppulausunnossaan tekojen tahallisuutta sekä sitä, että mies oli useiden vuosien ajan järjestelmällisesti pimittänyt tautinsa seksikumppaneiltaan.

- Hänen tarkoituksenaan oli päästä sukupuoliyhteyteen mahdollisimman monen naisen kanssa, Mokko korosti.

Syyttäjän mukaan mies halusi nimenomaan suojaamatonta seksiä väittämällä jopa, että hän on allerginen kondomeille. Yhden naisen kieltäydyttyä sukupuoliyhteydestä mies oli purrut haavan huuleensa ja yrittänyt suudella.

Uhrit ovat kuvailleet miestä rajuksi, Mokon mielstä rajuus liittyi miehen haluun varmistaa hi-viruksen tarttuminen.

Oman tautinsa hoitoon mies suhtautui vaihdellen. Oikeudessa kuultiin otteita lääkärinlausunnosta, jonka mukaan syytetty laiminlöi aika ajoin lääkityksen ja seurannan.

Tahallisuus kiistettiin

Syytetty kiisti tahallisuuden. Hänen asianajajansa Jorma Haavikon mukaan kyse oli enintään törkeästä vammantuottamisesta ja vaaran aiheuttamisesta.

Haavikon mielestä miehellä ei ollut mitään motiivia yrittää tartuttaa naisia. Hän paljoksui syyttäjän tuomiovaatimusta ja korosti, että rangaistuksen tulee jäädä selvästi alle kymmenen vuoden.

Oikeus antaa ensi maanantaina välituomion, jossa otetaan kantaa muun muassa korvauksiin ja asianajajien palkkioihin. Tiistain istunnossa oikeus kuitenkin jo ilmoitti, että syytetty passitetaan mielentilatutkimukseen.

Asianomistajina on 21 naista, joista viisi sai hiv-tartunnan. He vaativat syytetyltä miltei 500 000 euron korvauksia. Avustajien ja asianajajien palkkiot nousevat lähes 50 000 euroon.

Syytetty sai tartunnan Thaimaassa 16-vuotiaana 1990-luvun loppupuolella. Nyt häntä syytetään viidestä törkeästä pahoinpitelystä ja yli kymmenestä törkeän pahoinpitelyn yrityksestä.

Viruksen tahallinen tartuttaminen tulkitaan törkeäksi pahoinpitelyksi.

Teko jää pahoinpitelyn yritykseksi, jos virus ei tartu. Vuonna 2005 mies tuomittiin ehdolliseen vankeuteen törkeän pahoinpitelyn yrityksestä.