Sarjasurmaaja menetti miljoonaperinnön

Julkaistu: , Päivitetty:

Kohutussa lääkesurmajutussa langennut elinkautinen tuomio pysyi voimassa Kouvolan hovioikeudessa.

Sen mukaan helsinkiläinen Antti Taskinen, 30, murhasi rekisteröidyn puolisonsa Heinolassa vuoden 2005 lopulla. Hänen katsottiin syyllistyneen myös ystävänsä tappoon kymmenen vuotta sitten Tampereella.

Molemmat uhrit kuolivat kipulääkkeen ja alkoholin sekakäytön aiheuttamaan myrkytykseen.

Hovioikeus hylkäsi Heinolan käräjäoikeuden hyväksymistä syytteistä lievimmän, joka koski törkeätä kuolemantuottamusta Tampereella kesällä 1996. Hovioikeuden mielestä tämä Taskisen ystävä on voinut kuolla heroiinin käytön takia.

Miljoonaperintö meni
tuomion myötä

Tuomion myötä Taskinen menettää oikeuden puolisonsa, 54-vuotiaana kuolleen entisen yritysjohtajan, miljoonaperintöön. Hän joutuu korvaamaan puolisonsa äidin kärsimyksistä 15 000 euroa ja veljelle 10 000.

Taskinen kiisti surmat loppuun asti. Hänen mielestään kaikki kolme kuolemaa olivat onnettomuuksia tai itsemurhia.

Surma harkittu,
tekohetki ehkä ei

Yritysjohtajasta löytyi ruumiinavauksessa sellainen määrä lääkeainetta, että se vaatii 70-80 kapselin nauttimista, kun jo muutama voi johtaa hengenvaaraan.

Mikään ei hovioikeuden mielestä viitannut siihen, että kuolema olisi ollut itsemurha. Pikemminkin näyttää siltä, että Taskinen on liuottanut kipulääkettä nesteeseen ja tarjonnut sitä parin päivän aikana puolisolleen, joka ei päihtymyksensä takia ollut tietoinen riskeistä.

Murhan motiivina oli hovioikeuden mielestä suuri perintö. Suhde ei perustunut keskinäiseen rakkauteen, vaan taloudellisiin seikkoihin.

Hovioikeuden mukaan tapahtumaketju osoittaa Taskisen harkinneen tekoaan etukäteen ja toistuvasti, joskin lopullinen tekohetki on saattanut ratketa vasta viime hetkillä.

Poltti nuotiossa
avioehtosopimuksen

Hovioikeus nojasi perusteluissaan useisiin todistajiin, varsinkin Taskisen ystävään, joka majaili pitkään yritysjohtajan mökillä Heinolan Vierumäellä.

Mies oli läsnä parisuhteen rekisteröintitilaisuudessa Lahden maistraatissa elokuussa 2005. Myöhemmin hän näki Taskisen polttavan nuotiossa itselleen epämieluisan avioehtosopimuksen.

Taskinen kaavaili etukäteen ääneen sekä suhteen virallistamista että puolison surmaa. Todistaja osasi päätellä todellisen kuolinsyyn, kun Taskinen kertoi hankkineensa edesmenneelle puolisolleen lääkkeitä väärennetyllä reseptillä.

Hovioikeuden mukaan uhri ei tarvinnut vahvaa kipulääkettä onnistuneen selkäleikkauksen jälkeen. Hän oli muutoin noudattanut tarkoin omaa lääkitystään. Annostelusta vastasi eläväksi lääketietosanakirjaksi kuvailtu Taskinen.

Tuputti lääkettä
sekavalle ystävälle

Yritysjohtajan kuolemaa tutkiessaan keskusrikospoliisi törmäsi kahteen muuhun myrkytyskuolemaan, jotka tapahtuivat Taskisen lähipiirissä Tampereella 1990-luvulla.

Varhaisin syyte hylättiin, koska hovioikeudelle jäi "varteenotettava epäilys", että ystävän kuolema elokuussa 1996 ei johtunut pelkästään kipulääkkeen käytöstä. Morfiinimyrkytyksen on saattanut aiheuttaa heroiinin käyttö, josta Taskinen ei ole ollut tietoinen.

Puoli vuotta myöhemmin samasta asunnosta tavattiin kuolleena Taskisen toinen ystävä, kolmikymppinen lääketieteen opiskelija. Hovioikeuden mielestä Taskisen toiminta ylitti tässä tapauksessa tahallisuuden alarajan ja kyse oli taposta.

Uhri oli hengenvaarallisessa tilassa, kun Taskinen tuputti hänelle vielä lisää lääkettä. Opiskelija ei sekavuudestaan johtuen ollut tietoinen nauttimistaan aineista tai mahdollisista seurauksista. Taskinen itse oli avaintodistajan mukaan niin hyvässä kunnossa, että kykeni kontrolloimaan toimintaansa.

Heinolan käräjäoikeus oli pitänyt surman motiivina uhrin tekemää testamenttia, joka tuotti Taskiselle muun muassa pari papukaijaa. Hovioikeus huomauttaa, ettei taloudellisen edun tavoittelu kuulu tapon tunnusmerkistöön.

(STT)