Poliisi: Teinikarkotin ei ole pahoinpitelyä

Julkaistu:

Lahden poliisi ei ryhdy toimenpiteisiin kauppakeskus Trion teinikarkottimien takia. Poliisin mukaan kyse ei ole pahoinpitelystä, kuten asiasta tutkintapyynnön tehnyt ihminen epäili.

Poliisin mukaan heitä oli pyydetty tutkimaan, onko Kauppakeskus Trion teinikarkotin perustuslain yhdenvertaisuussäännöksen vastainen, kun se asettaa nuorison vanhempiin ihmisiin nähden eriarvoiseen asemaan.

Lisäksi henkilö on pyytänyt tutkimaan onko joku syyllistynyt pahoinpitelyrikokseen, kun hän paikan ohi kulkiessaan oli tuntenut korvassaan äänen aiheuttamaa kipua.

Poliisin hankkiman selvityksen mukaan teinikarkottimesta 16000 hertsin taajuudella tuleva ääni on epämiellyttävä ja sen vaikutus on lähinnä psykologinen. Se ei aiheuta lyhytaikaisessa altistuksessa terveyshaittaa. On mahdollista, että pitkäaikainen äänen kuunteleminen voi aiheuttaa tinnitusta.

Poliisi ei käynnistä yksityishenkilön pyytämässä asiassa esitutkintaa, koska asiassa ei ole syytä epäillä rikosta.

Poliisin mukaan nuorisolla on periaatteellinen oikeus olla paikassa, jos eivät aiheuta häiriötä. Toisaalta ihmisillä pitää olla oikeus kulkea sisäänkäynnistä kauppakeskukseen kenenkään häiritsemättä tai estämättä.

Teinikarkotin ei ole poliisin mielestä perustuslain vastainen, koska hyväksyttävä peruste sille on ollut olemassa eikä se ole suhteeton tai kohtuuton ongelmaan nähden.

Kauppakeskus Trio ehti jo aiemmin tällä viikolla ilmoittaa, että se luopuu yliäänikarkottimesta ja korvaa sen klassisella musiikilla. Sen on todettu tepsivän teineihin yhtä lailla.