Kotimaa

Huippumalli joutui nälkäkuurille Lapualla

Julkaistu:

Huippumalli haussa -kilpailija on yksi niistä yli sadasta venäläisopiskelijasta, joiden opintojen jatko on vaarassa.

- Se oli sokki meille kaikille, kertaa Anastasia Grishina hetkeä, jolloin venäläisopiskelijat saivat tiedon sosiaalietuuksien perumisesta.

22-vuotias Grishina kilpailee Nelosen Suomen huippumalli haussa -ohjelmassa. Hän muutti Pietarista Suomeen pari vuotta sitten aloittaakseen matkailualan opinnot Lapualla.

Koulutusta on nyt kestänyt kaksi ja puoli vuotta, ja suorittamatta olisi enää puolen vuoden opinnot.

Pääsiäistä edeltävällä viikolla Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedu kuitenkin ilmoitti, että 110 venäläisopiskelijan tuet peruutetaan.

- Tämä on todella epämiellyttävä tilanne, Grishina suree.

- Olen tullut Suomeen, koska haluan asua ja tehdä työtä täällä. Minua ihmetyttää, että tällaista voi tapahtua täällä. Tilanne tuntuu oudolta, sillä esimerkiksi minun kohdallani kyse olisi vain kuuden kuukauden opiskelusta!

Venäläisopiskelijat on alunperin rekrytoitu Lapualle opiskelemaan työvoimapulan vuoksi.

Kirjallisesti on sovittu, että heillä on oikeus asumiseen, ruokailuun ja 80 euron kuukausittaiseen kulukorvaukseen.

- Rahan saimme viimeksi maaliskuussa, ja huhtikuulta se peruttiin.

Seurauksena moni opiskelija hätääntyi pahoin.

- Kaikilla ei ollut rahaa ostaa edes ruokaa. Tuntui todella hyvältä, kun saimme suomalaisilta ruokalahjoituksia, Grishina kiittelee.

Grishina huomauttaa, että hänen tilanteensa on joitakin muita opiskelukavereita parempi, koska hän on ehtinyt opiskella jo aiemmin.

- Toivon joka tapauksessa, että voin pysyä Suomessa. Onneksi voin tehdä myös mallin töitä, hän sanoo huojentuneena.

- Mutta jotkut opiskelijat ovat suorittaneet vain lukio-opinnot. Jos tämä koulutus loppuu kesken, miten heidän käy? Minusta on ikävää, jos tästä tulee hukkaan heitettyä aikaa.

Venäläisopiskelijoiden ahdinko on herättänyt suurta huolta myös monissa suomalaisissa. Opiskelijoiden etujen palauttamiseksi on luotu kansanliike RehtiSedu, joka on auttanut mm. toimittamalla ruokalahjoituksia.

- Näillä nuorilla on nyt mennyt toista viikkoa epävarmoissa ja kohtuuttomissa oloissa. Tämäkin aika heidän olisi pitänyt käyttää opiskeluun, sanoo Jussi Lähde RehtiSedusta.

Lähde pitää tukien perumista häpeällisenä.

- Tuskin kukaan suomalainen haluaa, että hänen lapsensa tulisi näin kohdelluksi ulkomailla.

- Kampanjamme tarkoitus on ollut luoda paikallista painetta. Ellei asia ratkea tiistaina Sedun johtokunnan kokouksessa, haemme siihen päätöstä käräjäoikeudelta.

Mistä kyse

1. Seinäjoen koulutuskuntayhtymän Sedun Lapuan-yksikön johtaja Reija Lepola ilmoitti toissa viikolla opiskelijoiden tasavertaisuuteen vedoten, että Lapualla opiskelevien 110 venäläisnuoren erikoisedut lopetetaan.

2. Härmänmaan ammatti-instituutti oli aiemmin rekrytoinut venäläisopiskelijat Lapualle työvoimapulan vuoksi ja tehnyt sopimukset eduista.

3. Vuodenvaihteen oppilaitosfuusion jälkeen sopimuksia ei enää pidetty sitovina.

4. Sopimukset tehnyt rehtori ei hyväksy niiden purkamista. Huolensa on ilmaissut myös Lapuan kaupunginjohtaja Paavo Latva-Rasku.

5. Venäläisnuorten auttamiseksi perustettu ReiluSedu-kansanliike organisoi mm. ruokakeräyksen pääsiäiseksi ja tukikonsertin.