Kotimaa

Suomalaisviranomaiset tärvelivät venäläisen äyrikuningattaren bisnekset

Julkaistu:

Suomalaiset viranomaiset, poliisi ja syyttäjä etunenässä, ajoivat venäläissyntyisten Larissa ja Nikolai Lisitsynin jättibisnekset alas massiivisella rikostutkinnalla, kertoo torstaina ilmestynyt Kauppalehti Optio.

Lappeenrannassa asuvaa pariskuntaa syytettiin vuosia kestäneessä prosessissa rahanpesusta ja kirjanpitorikoksista pariskunnan suomalaisista yrityksistä. Lappeenrannan käräjäoikeus vapautti heidät kaikista syytteistä 21. joulukuuta.

Tapahtumat alkoivat jo keväällä 2002, kun poliisi pidätti Nikolai Lisitsynin ja tämän vaimon Larissa Lisitsynin. Larissa Lisitsyn, 44, on perheen tunnetuin jäsen, sillä hän oli pari vuotta sitten Suomen äyrikuningatar 2,7 miljoonaan euron ansiotuloillaan.

Lehden mukaan perhe operoi Niko Trade ja Massum yhtiöineen metsäteollisuudessa, tietoliikenteessä sekä laivausbisneksessä. Varsinainen rahasampo oli kuitenkin välityskauppa. Lisitsynit välittivät Venäjälle ja Venäjän suurteollisuuden tarpeisiin erilaista tavaraa.

Ehkä meidän liikevaihtomme alkoi kasvaa turhan nopeasti. Se herätti huomiota. Moni kai kysyi, kuinka ihminen voi tienata tällä tavalla, Larissa Lisitsyn kertoo Kauppalehti Optiolle.

Vaikka kaikki syytteet kaatuivat, oli iso vahinko jo syntynyt.

Meidän bisneksistämme on jäljellä ehkä kaksi kolme prosenttia. Kaikki muu on mennyt, laskee Nikolai Lisitsyn.

Hän kertoo, että jo tutkinnan alussa keskusrikospoliisi kirjoitti Niko Traden ja Massum Traden 48 asiakkaalle 12 maassa, että Lisitsynien yhtiöitä epäillään rikoksista, rahanpesusta ja kirjanpitorikoksista.