Junavaunut karkasivat - syöksyivät toimiston seinästä läpi

Julkaistu: , Päivitetty:

Helsingin rautatieasemalla sattui vakava junaonnettomuus maanantaina puoli yhdeksältä aamulla. Peruuttavasta kaukojunasta irronneet neljä vaunua törmäsivät pääteraiteella rautatieaseman vieressä sijaitsevan toimistotalon rakenteisiin.

- Pamaus oli valtava, ei mikään limukorin kaatuminen. Poliisi tuli sen jälkeen evakuoimaan liikkeen, totesi onnettomuuspaikan alapuolella sijaitsevassa kaupassa työskennellyt myyjä.

Törmäyksen voimasta vaunut nousivat viistoon ja työntyivät useita metrejä toimistorakennuksen sisään. Ainakin viimeinen vaunu murskautui pahoin. Aseman vartijalla oli 60 sekuntia aikaa tyhjentää laituri ihmisistä.

Pelastuslaitoksen mukaan Holiday Inn -hotellin toimistosiivessä työskenteleviä ei ehditty varoittaa ennen kuin juna törmäsi rakennukseen.

- Jos toimiston neuvotteluhuoneessa olisi ollut ihmisiä törmäyksen aikaan, uhreja olisi tullut. Sitä ei enää tunnista neuvotteluhuoneeksi, sanoi palomestari Reima Roslöf.

Samassa kiinteistössä toimiva hotelli ei vaurioitunut törmäyksessä - se jatkaa toimintaansa normaalisti.

Tällä hetkellä tutkitaan, onko rakenteissa suuria halkeamia tai romahdusvaaraa. Toimistot ovat käyttökiellossa. Aineelliset vahingot ovat miljoonaluokkaa.

Vaunuissa olleet pakenivat
ravintolavaunun päähän

Intercity-junaa oltiin ennen turmaa siirtämässä peruuttamalla Helsingin rautatieasemalle. Junassa oli veturi ja kahdeksan vaunua.

Linnunlaulun kohdalla junalle tuli jarruongelma, jonka vuoksi veturi ja osa vaunuista pysähtyivät. Tällöin neljä vaunua irtosi ja lähti liukumaan saattovauhdin ja alamäen voimalla kohti rautatieasemaa.

VR:n mukaan jarrujen olisi pitänyt toimia junan katkeamisesta huolimatta.

Vaunuissa oli onnettomuuden sattuessa kolme ihmistä, kaksi ravintolavaunun työntekijää ja konduktööri. Yksi heistä loukkaantui lievästi ja vietiin sairaalaan tarkistettavaksi. He kiiruhtivat vaunujonon toiseen päähän ravintolavaunuun ennen törmäystä.

Liikenteenohjaus sai ohjattua vaunut pääraiteen sijasta raiteelle 13, joka päättyy aseman länsipuolelle hotelli Holiday Innin edustalle.

Yhteensä yli 250 tonnin painoinen vaunuyhdistelmä törmäsi raiteen päähän noin 20-30 kilometrin tuntivauhdilla, hyppäsi betonisesta päätystopparista ilmaan ja tunkeutui muutaman metrin rakennuksen sisään.

Törmäys laukaisi rakennuksessa automaattiset palonsammuttimet, ja hetken aikaa palokunta joutui kamppailemaan myös vesivahinkoja vastaan.

Raiteet evakuoitiin
etukäteen kuulutuksella

Ennen törmäystä raiteet 11-19 evakuoitiin kuulutuksella kaikista matkustajista.

- Ensin tuli kuulutus että raide 13 on evakuoitava välittömästi. Kohta kuulutettiin että raiteet 11-19 on tyhjennettävä, asemalla onnettomuuden aikaan ollut silminnäkijä kertoo.

- Sitten tuli vielä yksi todella tiukkasanainen kuulutus ja pian sen jälkeen kuului valtava rysähdys.

Pelastusviranomaiset kiittelivät asemalaiturilla olleen vartijan ripeää toimintaa, joka varoitti ihmisiä etukäteen.

Onnettomuus vaikuttaa junien kulkuun ainakin iltaan asti. Sekä kauko- että lähijunia on peruttu, ja junille on odotettavissa myöhästymisiä. Matkustajia pyydetään varautumaan myöhästymisiin myös huomisaamuna.