IS paljastaa: Näin tapahtui 1980-luvun kohuloikkaus! - Kotimaa - Ilta-Sanomat

IS paljastaa: Näin tapahtui 1980-luvun kohuloikkaus!

Kun virolaismuusikot Valdo Randpere ja Leila Miller loikkasivat 1984 Ruotsiin, oli Suomi vain pakollinen ja pelottava välietappi. He tiesivät, että Suomi palauttaisi heidät Neuvostoliittoon.

Maailmalla otsikoissa ollut Kaisa Randpere, 3, pääsi Neuvosto-Virosta loikanneiden vanhempiensa luo Ruotsiin vasta kahden vuoden eron jälkeen. Kuvassa Ruotsin konsuli Dag Hartelius on tuomassa Kaisaa Helsinkiin marraskuussa 1986 Georg Otsilla.­

12.12.2009 9:22

IS:n PS-liite paljastaa tänään, että Randpereä ja Milleriä auttoi heidän keikkaansa Kotkan Meripäiville katsomaan tullut Randperen kollega Seppo Tiinonen. Hän lainasi pariskunnalle matkarahat ja järjesti heidät Ruotsin-laivalle.

Valdo Randperen ja Leila Millerin tarinasta kohuttiin maailmalla seuraavan kahden vuoden ajan. Syynä oli se, että Neuvosto-Viro ei sallinut heidän Viroon jääneen yksivuotiaan tyttärensä Kaisa Randperen seurata vanhempiaan Ruotsiin.

Pariskunnan pelot virallista Suomea kohtaan olivat aiheellisia. Asian varmisti 2005 Jussi Pekkarisen ja Juha Pohjosen kirja Ei armoa Suomen selkänahasta (Otava 2005).

Kylmän sodan aikana Suomen itä- ja etelärajan takana oli kommunistidiktatuuri. Suomessa loikkari yleensä tutkittiin, mutta vuosina 1944-81 kaikkiaan 153 loikkarista kolme neljästä palautettiin Neuvostoliittoon.

Inhimillistä avuliaisuutta Suomen selkänahalla... Olen jo vuosia sitten antanut käskyn, että loikkarit on rajalla palautettava, neuvostosuhteita käsissään pitänyt presidentti Urho Kekkonen kirjoitti Suomen viranomaisille muistion reunaan äkäiseksi käskyksi 1959.

Tänään Valdo Randpere on Viron suosituimpia laulajia sekä menestynyt liikemies ja poliitikko.

Oheisissa linkeissä on hänen ja Leila Millerin upeita esityksiä Youtubessa.

Mutta mitä kuuluu pienelle Kaisalle tänään?

LUE TÄNÄÄN IS:N PS-LIITTEESTÄ LOIKKARIPERHEEN KOSKETTAVA, SUOMESSA VAIETTU TARINA.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?