Kotimaa

"Mieluummin olisin vaikka patologina, eli putsaisin ruumiita, kuin istuisin jonkun koneen ääressä koko ajan"

Julkaistu:

Kun informaatioteknologiaa tarkoittavista lyhenteistä ICT ja IT tulee mieleen paitsi tietokoneet myös jäätelöyhtiö ja elokuvia valmistava firma, ei ole ihme, että tietotekniikkatyö kiinnostaa vain harvaa.

Teknologiateollisuuden tutkimuksessa on selvinnyt, että tytöt tietävät Nokian ja Microsoftin, mutta harva tietää, mitä niissä tehdään.

Moni 10-17-vuotiaista haastatelluista luulee, ettei tietotekniikka-alaan kuulu ihmisten kanssa työskentely. Vastaajat haluaisivat tehdä jotain luovempaa ja ihmisläheisempää.

- Mieluummin olisin vaikka patologina, eli putsaisin ruumiita, kuin istuisin jonkun koneen ääressä koko ajan, sanoo yläasteikäinen tyttö tutkimuksessa.

Tutkimukseen haastateltiin viime keväänä ryhmissä noin 150 oppilasta ja lisäksi haastateltiin 28 opettajaa, rehtoria ja opintojenohjaajaa.

Teknologiateollisuus kuitenkin hinkuu saada tyttöjä töihin. Teknologiateollisuuden johtajan Jukka Viitasaaren mukaan naisilla voisi olla annettavaa esimerkiksi sovellusten käyttäjäystävällisyydessä.

- Tytöt moittivat tietotekniikan ratkaisuja paljolti aiheesta, Viitasaari sanoo.

Tietoa työtehtävistä Youtubesta

Tyttöjä aiotaankin houkutella jakamalla tietoa alasta sosiaalisessa mediassa, kuten Aapelissa, Youtubessa ja Irc-galleriassa. Yhdistys haluaisi myös, että yritykset tarjoaisivat vierailuja ja työelämään tutustumispaikkoja koululaisille.

Alan työnantajat tekevät kyllä valikoiden kouluyritysyhteistyötä, mutta eivät innostu työelämään tutustumisesta.

- Mietimme tuloksellisempia vaihtoehtoja kuin keskelle kiirettä tulevaa TET-harjoittelijaa katsomaan kopiokonetta, sanoo tietoyhteiskuntasuhdejohtaja Max Mickelsson Microsoftista.

Aina yhteistyö ei kuitenkaan välttämättä vaadi yritykseltä paljon aikaa.

- Peräänkuuluttaisin sitä, että 25:een ikävuoteen saakka ihminen on tunne-eläin. Yksi tunne-elämyksen antava viisiminuuttinen voisi riittää, sanoo tietotekniikan pilottikoulun Kasavuoren koulun rehtori Riitta Rekiranta.

Elämyksellinen Youtube-video yrityksen työtehtävistä voi siis toimia.