Kuluttajavirasto uhkaa lopettaa ruuan alennusmyynnin - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kuluttajavirasto uhkaa lopettaa ruuan alennusmyynnin

Pelkkä alennustarra ei riitä. Kuluttajaviraston mukaan tuotteisiin pitäisi merkitä myös alennettu hinta ja yksikköhinta eli kilo-, litra- tai kappalehinta.

Julkaistu: 7.9.2009 12:28

Päivittäistavarakauppa ja Kuluttajavirasto eivät ole päässeet sopuun elintarvikeliikkeiden hinta-alennuksista, jotka merkitään tuotteisiin punaisella -30 % tai -50 % -tarralla.

Kiista perustuu hintamerkintäasetuksen kuudennen pykälän tulkintaan. Viraston mukaan tuotteisiin pitäisi merkitä myös alennettu hinta ja yksikköhinta eli kilo-, litra- tai kappalehinta.

Tämä edellyttäisi jokaisen hinnan (tuotepakkaukset usein eri kokoisia) uudelleen laskemista, joka tulee liian kalliiksi.

Kaupan mukaan kuluttajat ovat menettämässä 50 miljoonan euron arvoisen edun. Se on pois juuri niiltä, joiden arveltiin hyötyvän eniten myös arvonlisäveron alennuksesta. Lisäksi sekajätteen määrä lisääntyisi liki miljoonalla kilolla.

- Kuluttajat arvostavat tätä etua. Se on myös sosiaalisesti tärkeä, toteaa Päivittäistavarakauppa ry:n johtaja Ilkka Nieminen.

Hänen mielestään Kuluttajavirasto tulkitsee hintamerkintäasetusta tavalla, joka on kuluttajan edun vastainen. Kuluttajavirasto on patistellut kauppaa asiassa jo vuoden ajan.

Viraston paimenkirjeen mukaan lääninhallitukset tulevat tarkastelemaan päivittäistavaroiden hintailmoittelua myyntipisteissä ja raportoimaan havainnoista kuluttajavirastolle.

"Mikäli vastaanotamme lääninhallituksilta päivittäistavarakaupoille asiassa suoritetun ohjeistuksemme vastaista hintailmoittelua, varaudumme esittämään ohjeistusta rikkoville yrityksille Kuluttajavirastosta annetun lain kuudennessa pykälässä tarkoitetun uhkasakolla tehostetun kiellon", virasto jyrähtää.

- Virasto noudattaa lakia. Ei heitä siinä voi moittia, sanoo Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Osmo Laine.

Hän lupaa, että kaupan edustajat menevät tässä asiassa seuraavaksi työministeriAnni Sinnemäen pakeille.

- Asetusta on muutettava, jotta tällaisesta pilkunviilauksesta päästään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?