Häntä kiellettiin puhumasta suomea työpaikallaan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Häntä kiellettiin puhumasta suomea työpaikallaan

Uppsalan kaupunki on saanut ruotsinsuomalaiset takajaloilleen päätettyään kieltää suomen puhumisen työpaikoillaan. Kaupungin mukaan ainoa sallittu kommunikointikieli julkisissa yhteyksissä - niin kahvihuoneissa kuin käytävilläkin - on ruotsi.

12.12.2007 10:42

Kiellosta kehittyi kohu, kun eräs Uppsalan sosiaalitoimiston pomoista yllätti ruotsinsuomalaisen Tiina Kivilön puhumasta suomea työpaikkansa käytävällä kollegalleen.

- Hän käveli meidän perässämme, keskeytti keskustelun ja ilmoitti, ettei työpaikalla saa puhua suomea ja että ruotsi on ainut sallittu kieli, Ruotsissa 35 vuotta asunut Kivilö kertoi eilen IS:lle.

Kivilö ja hänen kaksi ruotsinsuomalaista kollegaansa ovat sittemmin tehneet huhtikuussa tapahtuneesta välikohtauksesta kantelun Ruotsin syrjintäasiamiehelle, suomalaistaustaiselle Kirsti Linnalle, joka tutkii asiaa parhaillaan.

- Olen tehnyt 30 vuotta vähemmistöasioiden kanssa töitä ja katsoin, ettei tällaista saa päästää läpi, Kivilö sanoi.

Asiaa on aiemmin yritetty ratkoa kaupungin ja ammattiliitto SKTF:n paikallisedustajan tekemällä sopimuksella. Kivilön mukaan neuvotteluiden lopputulos ei kuitenkaan ollut tyydyttävä.

Työntekijät saavat sen mukaan puhua muita kieliä kuin ruotsia vain yksityisissä tilanteissa.

- Epäselvää on edelleen se, mitä yksityisellä tilanteella tarkoitetaan, koska ruotsia pitäisi puhua niin kahvihuoneessa kuin käytävilläkin.

- Eräs kollega sanoikin, että suomea saa sitten vissiin puhista vain yksinään vessassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?