Kotimaa

Suomalaiset saavat Kaupthing-talletuksensa

Julkaistu: , Päivitetty:

Kaupthingin tileillä jumissa olevat miljoonat ovat pian omistajillaan. Rahoitusvalvojat Suomessa ja Islannissa ovat hyväksyneet järjestelyn, jossa Nordea, OP-Pohjola-ryhmä ja Sampo Pankki antavat määräaikaisen sitoumuksen järjestää rahoitus, jolla Kaupthingin Suomen sivuliikkeen 10 500 tallettajalle maksetaan heidän talletuksensa täysimääräisinä korkoineen.

Rahoituksen kokonaismäärä on noin 100 miljoonaa euroa.

Sivuliikkeen varallisuutta pantataan rahoituksen vakuudeksi. Järjestelyn tavoite on vähentää Islannin rahoitussektorin ongelmien haitallisia vaikutuksia suomalaisille tallettajille sekä Suomen rahoitusmarkkinoille.

Rahoitustarkastus, Islannin rahoitusmarkkinavalvoja FME sekä Kaupthing Bank hf.:ää hallinnoiva Resolution Committee ovat päässeet yhteisymmärrykseen järjestelystä.

Järjestelyn rahoittavat edellä mainitut pankit, eikä siinä käytetä Suomen talletussuojarahaston tai valtion varoja. Suomessa talouspoliittinen ministerivaliokunta puoltaa järjestelyä ja asiasta annetaan eduskunnalle hallituksen esitys. Järjestely toteutetaan heti kun eduskunta on hyväksynyt esityksen. Muutoin ainoastaan poikkeuksellinen este voi estää järjestelyn.

Islannin-riskit melko pieniä

- Nordean, OP Pohjolan ja Sampo Pankin antama laina poistaa Kaupthingin talletusten suojaongelman, koska talletukset maksetaan kokonaan takaisin. Sivuliikkeenä Kaupthing ei ollut Suomen talletussuojan piirissä.

- Kaupthingin talletusten poismaksu lainalla pienentää merkittävästi suomalaisten riskejä kriisissä olevissa islantilaispankeissa. Noin 10 000 suomalaisella on pankissa talletuksia 100 miljoonaa euroa.

- Suomalaisten pankkien Islanti-riskit ovat Rahoitustarkastuksen mukaan vähäisiä. Niiden saamiset Kaupthingilta, Glitniriltä, Landsbanki Islandsilta ja Straumur-Burdaras Investment Bankilta ovat yhteensä noin 20 miljoonaa euroa.

- Kaupthing, Glitnir ja Landsbanki ovat kaikki Islannin valvojan ohjauksessa. Rahoitustarkastus keskeytti Kaupthing Bankin Suomen sivuliikkeen toiminnan 9. lokakuuta.

- Glitnir Pankki ja eQ-pankki jatkoivat toimintaa suomalaisina pankkeina, joiden asiakkaat ovat Suomen talletussuojan piirissä. Glitnir Pankin toimiva johto osti pankin viikko sitten, missä yhteydessä pankki otti käyttöön entisen FIM-nimensä.

- Suomen talletussuoja nostettiin 8. lokakuuta 25 000 eurosta 50 000 euroon.