Kotimaa

Martti Korhonen "haiskahtaa esteelliseltä" saamalleen vaalirahoitukselle

Julkaistu:

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Martti Korhonen ja hänen naisystävänsä Piia Rantala (vas) ovat osallisina uudessa vaalirahoituskohussa.

Piia Rantala kuuluu Yrjö Sirolan säätiön hallitukseen. Säätiö jakoi toimintakertomuksensa mukaan 2007 suuren avustuksen Ohjelmatyö r.y.:lle.

Ohjelmatyö puolestaan antoi Martti Korhosen vaalityöhön eduskuntavaaleissa 22000 euroa. Korhonen toteaa vaalirahoitusilmoituksessaan summan tulleen "valtakunnallisilta työväenjärjestöiltä".

Piia Rantala kiistää tänään IS:ssa tienneensä Ohjelmatyön vaaliroolista.

Martti Korhonen sanoo, ettei hän ymmärrä asian uutisointia. Hänen mukaansa estettä ei aikanaan ollut, mutta hän myöntää, että tänään saattaisi olla.

Turun yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professorin Pekka Viljasen mukaan on ratkaisevaa, mitä säätiön säännöt määrittelevät sen tarkoitukseksi ja miten siinä on pysytty.

Viljanen arvelee, ettei vaalityö mahdu Yrjö Sirolan säätiön ilmoittamiin tarkoituksiin.

- Mutta jos avustus on annettu sääntöjen puitteissa, niin sitten on taas (vastaanottavan) yhdistyksen asia, miten se sieltä eteenpäin irtoaa, professori Pekka Viljanen sanoo.

- Kyllä tämä tietysti vähän esteellisyydeltä haiskahtaa, Viljanen toteaa.

Nettisivuillaan Yrjö Sirolan Säätiö kertoo toteuttavansa tarkoitustaan tukemalla taloudellisesti kirjapainojen ja kulttuuritalojen perustamista, sanomalehtien ja muiden painotuotteiden julkaisemista, kirjallisuuden kustantamista, kirjailijoiden ja taiteilijoiden kouluttamista, tieteellistä tutkimustyötä ja työväen perinteen keräämistä sekä kansansivistystyötä maassamme .

Yrjö Sirolan säätiö omistaa mm. Kansan Uutisten osake-enemmistön ja useita asunto-osakkeita pääkaupunkiseudulla. Säätiön 31.12.2007 taseen mukaan sillä on vajaan kolme miljoonaa euroa omaa pääomaa.

Yrjö Sirola (1876-1936) oli vuoden 1918 sodan aikana kansanvaltuuskunnan ulkoministeri ja sitä ennen mm. Sdp:n kansanedustaja. Hän pakeni Neuvosto-Venäjälle ja oli siellä mukana perustamassa Suomen kommunistista puoluetta.

Tuoreimmat
 1. Juuri nyt
 2. Karanneet hevoset haittasivat liikennettä Hämeen­linnan­väylällä – Porvoossa talon pihalla laidunsi viisi hevosta
  Kotimaa
 3. Suurlähetystön työn­tekijöitä epäillään laittoman maahan­tulon järjestämisestä – satoja viisumeita tutkitaan
  Kotimaa
 4. Rovaniemellä kadonneesta Tanjasta, 49, ei jälkeäkään – poliisi pyytää vihjeitä
  Kotimaa
 5. Ylen Tuontirakkautta-sarjan pari pöyristyi tv-ohjelman sisällöstä – joutui myös silmätikuksi somessa: ”Ketään ei ole tuotu kuin tavaraa tai ostettu mitenkään”
  Viihde
 6. Lapsiperheessä tehtiin ”ihmiskoe”, jossa kodin roskatkin tutkittiin: Älytön ongelma voi estää hyvät yritykset jätteen vähentämisessä
  Ajankohtaista
 7. Sdp:n Rönnholm Antti Rinteen pitkittyneestä sairastelusta: ”Kaikki usko siihen, että hän tulee takaisin”
  Politiikka
 8. Takana hullut vuodet: 20 kilon laihdutusoperaatio ja pahasti mustasukkaisia ex-miehiä – rakastettu laulaja Meiju Suvas täyttää 60 vuotta
  Viihde
 9. Team Gigantille kova takaisku: perustaja lopettaa – joukkue jatkaa silti toimintaa
  Esports
 10. Pöllyävä lumi jumitti VR:n – junamatkustaja, varaudu jopa kolmen vartin myöhästymisiin
  Kotimaa
 11. Tunti sitten
 12. Pienkone katosi – matkustajana oli todennäköisesti huippufutari, josta valioliigaseura maksoi hiljattain 15 miljoonaa puntaa
  Jalkapallo
 13. Näytä lisää