Kotimaa

Halonen ei armahtanut Heinojen surmaajaa

Julkaistu:

Tasavallan presidentti Tarja Halonen hylkäsi armonanomuksen, joka koski Martti ja Elise Heinon murhista poikanelikosta ainoaa elinkautiseen tuomittua, 25-vuotiasta espoolaista Markus Östermania.

Armonanomus oli esillä viime perjantaina.

Poikanelikon vanhin oli Kouvolan hovioikeuden mukaan koko murhasuunnitelman pääsuunnittelija.

Hän järjesti tekopaikaksi mökin ja kutsui ja opasti pariskunnan paikalle elokuussa 2001. Heinot luulivat tulevansa tavalliselle mökkivierailuille Lopelle, kyläilemään ja saunomaan ja toivat mukanaan tuliaisia.

Heinot oli houkuteltu mökille isolla matkapuhelinkaupalla. Poikien tarkoitus oli saada Heinot mökille ison rahasumman kanssa, surmata heidät ja anastaa rahat.

Surmattiin
väijyksistä

Heinot ohjattiin polkua pitkin suoraan ampujan tähtäimeen.

Ensin surmattiin väijyksistä Martti Heino.

Hätääntynyt Elise Heino ehti soittaa hätäkeskukseen ja pyytää apua päähän ammutulle miehelleen ennen kuin hänet vaiennettiin kuoliaaksi kiikaritähtäimellä ja äänenvaimentimella varustetulla pienoiskiväärillä. Elise Heino surmattiin, vaikka hän anoi armoa ampujalta.

- Kyseessä oli suunnitelmallisin, puhtaasti rahan ansaitsemismielessä tehty henkirikos, mitä minä tiedän, ja jossa on kaksi ihmistä surmattu samanaikaisesti, kommentoi uhrin omaisten asianajajana toiminut Heikki Lampela.

Upotettiin
mereen

Markus Österman, vanhin pojista, varmisti väijytyksen onnistumisen olemalla puhelimitse yhteydessä ampujaan.

Hän oli mukana upottamassa ruumiita mereen jääkiekkokasseissa Espoon Suvisaaristossa.Oikeudessa Österman yritti vierittää syytä kolmen nuoremman pojan, tekohetkellä 16 17-vuotiaiden niskaan.

Österman vaati hovissa syytteiden hylkäämistä ja vapaaksi laskemista.

Hänet tuomittiin kuitenkin elinkautiseen eikä korkein oikeus antanut hänelle valituslupaa.Ampuja tuomittiin 13 vuoden ja kaksi muuta poikaa 12 vuoden vankeusrangaistuksiin.

Ampujana toiminut vetosi hovioikeudessa siihen, että mielentilatutkimuksessa esiin tulleet johdateltavuus, yksin jäämisen pelko ja jengiin kuulumisen halu aiheuttivat sen, ettei hän kyennyt irtaantumaan vanhimman pojan alulle panemasta kylmäverisestä murhasuunnitelmasta.

Myös kaksi muuta poikaa kertoivat yksin jäämisen pelosta ja riippuvuudesta vanhimpaan poikaan. Tuhannen markan etupalkkio teosta aiheutti pojissa sen, että he katsoivat, etteivät he voi enää perääntyä.

Yksi nuoremmista pojista pyysi hovioikeudessa anteeksi tekoaan ja kertoi katuvansa sitä paljon.