Kotimaa

Finlandia-talon laatat käpristelevät mutta pysyvät

Julkaistu:

Finlandia-talon marmorilaatat saavat toistaiseksi käpristyä rauhassa. Vaikka ohikulkijan huomio kiinnittyy kupruilevaan julkisivuun, talon sisällä ollaan huolettomia.

- Tällä erää ei kannata olla huolissaan, vakuuttaa Finlandia-talon toimitusjohtaja Auni Palo.

Palon mukaan marmorilaatat kaareutuvat luonnollisella tavalla ja ne näyttävät edelleen hyvältä. Hän ei näe vaihtoehtoa, että laattoja uusittaisiin lähivuosina.

- Hyvään malliin menee. Laatat kestävät vielä monta vuotta, Palo sanoo.

Marmori kupruilee luonnostaan

Rakennuttajan mielestä marmorilaatat käyttäytyvät täysin odotusten mukaisesti. Sen sijaan viime vuosikymmenen remonteissa tehty päätös käyttää Carraran marmoria saa kritiikkiä.

- Onko viisasta käyttää pohjolan oloissa materiaalia, joka ei kestäisi edes pankin tiskillä, kun ihmiset itkevät, toteaa HKR-rakennuttajan johtaja Olavi Tikka.

Alvar Aallon suunnittelema Finlandia-talo valmistui vuonna 1971. Sitä peittävistä marmorilaatoista käytiin 1990-luvulla kiivasta keskustelua, kun Helsingin ilmastoon tottumattomat laatat käpristyivät ja alkoivat putoilla seiniltä.

Marmorit uusittiin yhdeksänkymmentäluvun lopussa. Uudet laatat tehtiin kuitenkin jälleen Carraran marmorista. Laattoja pienennettiin, ja kiinnitystapaa muutettiin niin, etteivät laatat nojaa toisiinsa.

Hieno mutta vaikea materiaali

Rakennustaiteen asiantuntijan mielestä valkoinen marmori puolustaa paikkaansa. Arkkitehti ja akateemikko Juha Leiviskän mukaan Carraran marmori on hieno materiaali mutta käpristymisensä vuoksi myös vaikea ongelma.

Leiviskän mielestä marmorin pieni kupruilu ei haittaa niin kauan kuin laatat pysyvät paikoillaan. Silti hän olisi harkinnut kahdesti jo kauan sitten.

- Jos olisin itse ollut Finlandia-talon arkkitehti, olisin luultavasti päätynyt graniittiin varmistaakseni rakennuksen tulevaisuuden, Leiviskä pohtii.

Nyt Leiviskä odottaa uutisia Norjasta, jossa Oslon keväällä valmistunut oopperatalo päällystettiin myös Carraran marmorilla. Ja rakennus on Norjan säiden armoilla.