Kiviniemen rasismiheitto kuohuttaa yhä

Pääministeri Mari Kiviniemen (kesk.) sanavalinnoista näyttää kehkeytyneen hänen pääministeriuransa ensimmäinen poliittinen pikkukärhämä.

23.7.2010 15:45

Kiviniemi kohautti keskiviikkona Porin SuomiAreenan puoluepaneelissa luonnehtimalla SDP:n ryhmäpuheenjohtajan Eero Heinäluoman taannoisia maahanmuuttopuheita "rasismilla flirttailuksi".

Heinäluoma syyttää nyt Kiviniemeä työelämästä vieraantumisesta.

- Kyllä on (Kiviniemellä) nopeasti noussut valta päähän ja on vieraantunut siitä, mitä suomalaisessa työelämässä tapahtuu. Hämmästyttävä muutos, tosi lyhyessä ajassa, Heinäluoma syytti perjantain Ilta-Sanomissa. Hän vaati samalla Kiviniemeä määrittelemään, mitä rasismi on.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ben Zyskowicz sanoi puolestaan Verkkouutisille, että Heinäluoma näkee jälleen ongelman väärässä paikassa.

Zyskowiczin mielestä ongelmia ei aiheuta työperäinen maahanmuutto vaan turvapaikkapolitiikka ja humanitäärinen maahanmuutto, jossa Heinäluoma ei näe ongelmia.

"Turvapaikkapolitiikka hallitusneuvotteluihin"

Zyskowiczin mukaan kokoomus edellyttää maahanmuuton epäkohtien selvittämistä, jos kokoomus on mukana seuraavissa hallitusneuvotteluissa. Kyse olisi nimenomaan turvapaikkapolitiikan epäkohtien korjaamisesta.

Zyskowiczin mielestä maahanmuuttoasioista on voitava keskustella.

- En ole innoissani siitä, että lyödään helposti rasistin tai muita leimoja.

Väittely työperäisen maahanmuuton ongelmista sai vauhtia huhtikuussa, kun Heinäluoma sanoi Hufvudstadsbladetin haastattelussa, että talouden taantuma on olennaisesti vähentänyt ulkomailta saapuvan työvoiman tarvetta.

Hän varoitti rasismin voimistumisesta, mikäli töitä ei riitä enää kaikille suomalaiselle ulkomaista työvoimaa lisättäessä.

Lausunnosta syntyi kohua jo tuolloin. Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) luonnehti Heinäluoman lausuntoa tuoreeltaan vastenmieliseksi. Heinäluoman puheenvuoro ja SDP:n puheenjohtajan Jutta Urpilaisen "maassa maan tavalla" -linjaus närkästyttivät myös puolueen omaa väkeä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?