Liisa, Elisa

Kotimaa

Kolmoismurhaaja Valjakkala karkasi vankilasta

Julkaistu: , Päivitetty:

Poliisi on etsintäkuuluttanut Haminan työsiirtolasta luvatta poistuneen vangin, joka käyttää nykyisin nimeä Nikita Joakim Fouganthine. Hänestä on annettu myös pohjoismainen ja kansainvälinen etsintäkuulutus. Poliisi toimii Schengen-maissa yhteistyössä Valjakkalan löytämiseksi.

Haminan poliisi pitää todennäköisimpänä vaihtoehtona sitä, että Juha Valjakkala suuntaisi kohti Ruotsia.Venäjän raja olisi kuitenkin Haminasta lähtiessä huomattavasti lähempänä.

- Tämä Venäjän-reitti on kyllä aika epätodennäköinen, mutta aina kaikki on mahdollista, sanoo rikoskomisario Erkki Mäkelä Haminan poliisista.

Mäkelä ei osaa sanoa, onnistuisiko Valjakkala livahtamaan rajan yli Ruotsiin.

- Eihän se kyllä niin tarkkaan ole valvottua joka paikassa.

Valjakkala murhasi kolme ihmistä vuonna 1988 pienessä Åmselen kirkonkylässä Ruotsissa. Vuonna 1989 hänet siirrettiin kärsimään rangaistustaan Suomeen.

Valjakkala poistui
ikkunan kautta

Valjakkala sai kahdeksan tunnin etumatkan paetessaan Haminan työsiirtolasta maanantai-iltana. Tutkimuksissa on selvinnyt, että Valjakkala poistui avolaitoksesta kello 23 ikkunan kautta. Öisin työsiirtolan asukkaiden tuli pysytellä sisätiloissa. Avolaitosta ympäroi 40 cm:ä korkea aita.

Työsiirtolan henkilökunta huomasi vangin puuttumisen tiistaina aamulla seitsemän aikaan niin sanotun vahvuuslaskennan yhteydessä.

- Hän ei ollut kertonut suunnitelmistaan muille vangeille, tarkastaja Jukka Siltaloppi Rikosseuraamusvirastosta kertoo STT:lle.

Valjakkalan ei uskota olevan enää Haminan seudulla.

- Poliisi on valjastanut omat joukkonsa kaverin etsimiseen. Se on ympäri Suomen tällä hetkellä päällä ja erittäin voimallisesti, Siltaloppi vakuuttaa.

Vankeinhoitolaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbacka sanoo, että Valjakkala jää kiinni lähipäivinä. Hän on erittäin luottavainen siihen, että kolmoismurhasta tuomittu Valjakkala napataan.

- Meillä on aika selvä käsitys hänen sosiaalisesta verkostostaan.

Vesterbacka ei halua tarkemmin kertoa, mistä päin Valjakkalaa nyt etsitään. Hänen mukaansa on mahdollista, että pakomatkalainen yrittää Ruotsiin.

- Pääasia on nyt, että meillä ja poliisilla on tiedossa, mitkä nämä vaihtoehdot ovat. Kaikki pyritään katsomaan.

Vesterbacka kuvaa poliisin etsintäoperaatiota laajuudessaan "tarpeelliseksi".

Ulkopuolinen pakoapu
mahdollinen

Kukaan ei toistaiseksi osaa sanoa, saiko Valjakkala pakoonsa ulkopuolista apua.

- Poliisin tutkimuksissa selviää, oltiinko Valjakkalaa vastassa autolla, sanoi Konnunsuon vankilanjohtaja Lea Lehtonen Aftonbladetille.

Kyse ei ole muurivankilasta, joten käytännössä Valjakkala on voinut kävellä pois vankila-alueelta.

Mitään etsintäoperaatiota Haminan poliisissa ei ole Valjakkalan paon takia valmisteilla.

- Hän on viime yön aikana lähtenyt, ja aamulla tämä on selvinnyt. Tuskin hän enää Haminassa on, mutta ihan normaalin toiminnan yhteydessä tapausta katsotaan, Mäkelä sanoo.

Poliisi ei ole saanut havaintoja tai vinkkejä siitä, mihin Valjakkala olisi mennyt. Lisäksi on vielä hiukan epäselvää, onko Valjakkalan pakeneminen rikos vai ei. Vangin karkaaminen on rikos, mutta luvatta työsiirtolasta poistuminen ei ole oikeudellisesti rangaistavaa.

"Valjakkala voi
olla arvaamaton"

Mäkelä sanoo, että Valjakkalan lähtö avolaitoksesta voisi rikoslain mukaan täyttää karkaamisen ehdot. Aina tapauksista ei kuitenkaan edes tehdä rikosilmoitusta, vaan vankila saattaa hoitaa asian omilla kurinpidollisilla toimillaan.

- Hän on ollut avolaitoksessa jo jonkun aikaa, käynyt lomilla ilman vartiointia ja palannut lomilta eli liikkunut muutenkin siviilimaailmassa.

Viranomaiset pitävät Valjakkalaa arvaamattomana mutta ei vaarallisena.

Suomen viestinten lisäksi Ruotsin media on soittanut langat kuumina Haminan poliisiin. Valjakkalan pakeneminen on herättänyt suurta kohua myös Ruotsissa.

Raja- ja tulliviranomaiset tekevät yhteistyötä poliisin kanssa, ja heillä on pääsy poliisin tietojärjestelmiin.

Kaikki tiedot Valjakkalan liikeistä voi soittaa Haminan poliisille tai lähimmälle poliisilaitokselle.

"Avolaitokseen
sijoittaminen
oli virhe"

Valjakkala siirrettiin Haminan työsiirtolaan syyskuussa, mikä merkitsee sitä, että hänen vapauttamistaan valmisteltiin.

Vankeinhoitolaitoksen pääjohtaja Esa Vesterbackan mukaan Valjakkalan pako oli täysi yllätys kaikille.

- On käsittämätöntä, miksi hän päätyi tällaiseen ratkaisuun, Vesterbacka sanoo.

- Elinkautisvangitkin vapautuvat joskus, ja täytyy tehdä työtä sen vapautumisen hyväksi, hän muistuttaa.

Vesterbacka totesi Expressen-lehdelle, että Valjakkalan sijoittaminen avovankilaan oli virhe.

- On selvää, että teimme virhearvion, hän totesi.

Haminan työsiirtola on Konnunsuon vankilan alaisuudessa toimiva 32 vankipaikkaa käsittävä päihteetön avolaitos. Vangit käyvät työssä työsiirtolan ulkopuolella. Työsiirtola sijaitsee noin kilometrin päässä kaupungin keskustasta.

- Työsiirtola on meidän näitä avolaitoksia, joista kyllä pois pääsee. Pakoon ei sisälly dramatiikkaa, tarkastaja Jukka Siltaloppi Rikosseuraamusvirastosta kertoo.

Haminan työsiirtola toimii Konnunsuon vankilan alaisuudessa. Konnunsuon vankilanjohtaja Lehtonen kertoi Valjakkalan käyttäytyneen avolaitoksessa hyvin.

- Kyllä hän on siviili-ihmisten joukossa liikkunut ja hoitanut sen moitteettomasti. Valjakkalan käytös, puheet ja suunnitelmat huomioiden Lehtonen ei osannut aavistaa, että tällaista tapahtuu.

Lehtonen korostaa, ettei työsiirtolassa tapahtunut mitään virkavirhettä, joka olisi johtanut Valjakkalan pakoon.

"Pako vaikuttaa
epätoivoiselta"

Vankilasta karkaaminen vankila-ajan loppumetreillä ei ole oikeuspsykiatri, lääketieteen lisensiaatti Lauri Pyykösen mukaan harvinaista. Pyykönen viittaa tapauksiin, joissa vanki karkaa hieman ennen tuomion päättymistä, vaikka olisi muuten käyttäytynyt koko tuomion ajan moitteettomasti.

- Jopa sellaista on, että vanki ei halua lähteä vankilasta pois, koska hänellä ei ole mitään vankilan ulkopuolella. Valjakkalan syystä on kuitenkin mahdotonta mennä sanomaan, mutta onhan karkaaminen hänen kohdallaan koko ajan hyvin epätoivoista, impulsiiviselta vaikuttavaa toimintaa, Pyykönen sanoo.

Karannut useasti
aiemminkin

Valjakkala on istunut elinkautistaan jo 18 vuotta useissa Suomen eri vankiloissa. Hän on karannut ainakin neljästi ja yrittänyt pakoa kerran. Viimeisin pako oli Sukevan vankilasta vuonna 2004, jolloin Valjakkala juostiin kiinni heti vankilan ulkopuolella.

41-vuotias Valjakkala on anonut armahdusta useita kertoja. Tammikuussa korkein oikeus päätti, että Valjakkala voitaisiin päästää tarpeellisen valmisteluajan jälkeen ehdonalaiseen vapauteen. Presidentti Tarja Halonen ei vielä ole ottanut kantaa esitykseen.

Rikosseuraamisviraston mukaan ottaen huomioon mm. Fouganthinen jo suorittama pitkä rangaistusaika hän on ollut alkusyksystä 2006 alkaen sijoitettuna avovankilaan osana vapautumistavalmistavia toimia.

Uuden lainsäädännön mukaan elinkautiseen vankeuteen tuomittu voi päästä Helsingin hovioikeuden päätöksellä ehdonalaiseen vapauteen kun vankeutta on suoritettu vähintään 12 vuotta. Keskimäärinelinkautisrangaistuksen pituus on 2000-luvulla ollut vähän yli 13 vuotta.

Valjakkalan tiistain vastaisen yön luvaton poistuminen ei vielä yksin ole rikos, joten rangaistus paosta jää vankeinhoidon päätettäväksi. Valjakkala päätynee kuitenkin takaisin suljettuun vankilaan, mahdollisesti eristykseen ja menettää esimerkiksi lomaoikeutensa.

(IS-STT-Aftonbladet-Expressen)

IS-raportti: Åmsele pelkää

"Valjakkalan siirto avovankilaan oli virhe"

Valjakkalan naiset valvonnassa Ruotsissa

Hälytystila rajoilla

Katso kuvagalleria Valjakkalan vaiheista

Valjakkala kertoo kolmoismurhista (Aftonbladet)

Näitä luetaan!
 1. 1

  Lentokone lähti rajuun nousuun kesken laskeutumisen Helsinki-Vantaalle – matkustajat hämmästyivät

 2. 2

  Mäkihypyn maailmancupissa mainio suomalaisvenyminen – Janne Ahonen pettyi

 3. 3

  Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

 4. 4

  Duudsonien Jukka Hildén julkaisi kujeilevan koulukuvansa vuodelta 1993 – omintakeinen tyyli villitsi fanit: ”Olen sanaton”

 5. 5

  Titanic-elokuvan poistettu kohtaus paljastaa elokuvan entistä surullisemman lopun – ”Harmi, että nämä leikattiin pois”

 6. 6

  57-vuotias Matti ei ole seurustellut koskaan: ”Jos sattuisi tulemaan vastaan vähään tyytyväinen ihminen, en panisi vastaan”

 7. 7

  Tulipallotyöryhmä laski Inarin meteoriitin arvioidun putoamispaikan – etsinnät käyntiin alkuviikolla

 8. 8

  Juuso-Petterin etsinnät jatkuvat Turussa – läheinen tunnisti joessa kelluneen kengän

 9. 9

  Kiekkovalmentaja Vasili Tihonovin traaginen kuolema pysäytti Suomessakin – tyttärellä on unelma, jota harva uskaltaisi sanoa ääneen

 10. 10

  Talo Thaimaassa ja citykämppä Espanjassa: Annika, 63, kertoo, miten Lahti vaihtui halpaan elämiseen auringossa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

 2. 2

  Korsut olivat jatkosodassa seksin peruskouluja – saksalaisten tekniikoita kadehdittiin

 3. 3

  Miehestä alkoi suihkuta rajusti verta Ikean kassalla – terveyskeskus käännytti pois tutkimatta

 4. 4

  Talo Thaimaassa ja citykämppä Espanjassa: Annika, 63, kertoo, miten Lahti vaihtui halpaan elämiseen auringossa

 5. 5

  57-vuotias Matti ei ole seurustellut koskaan: ”Jos sattuisi tulemaan vastaan vähään tyytyväinen ihminen, en panisi vastaan”

 6. 6

  Turkkilaisnaisen, 71, uskomattoman nuorekas ulkonäkö lyö ällikällä – kauneuden salaisuus kebab

 7. 7

  Titanic-elokuvan poistettu kohtaus paljastaa elokuvan entistä surullisemman lopun – ”Harmi, että nämä leikattiin pois”

 8. 8

  Rallikatsojilta järjetöntä toimintaa Latvalan ja Rovanperän edessä – tällaista idioottimaisuutta ei ole ennen nähty

 9. 9

  Mikaelin, 24, miljonäärivisa katkesi kuin seinään – poistui studiosta tyhjin käsin: olisitko tiennyt vastauksen 1000 euron kysymykseen?

 10. 10

  Juuso-Petterin etsinnöissä löytyi kadonneelle kuulunut kenkä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Isänsä leikkipuistossa puukottama kolmi­vuotias kuoli – poliisi joutui pysäyttämään väkivallanteon voimakeinoin

 2. 2

  Yleisö häkeltyi: Sihteeri Katja kertoi seksielämästään tv-ruudussa – paukautti totuuden Napakympissä

 3. 3

  Karu ruumiinavaus julki: vuosikymmeniä steroideja käyttäneen kehonrakentajan sydän oli kasvanut luonnottomaksi

 4. 4

  Kahden viikon päästä ei enää selviä sakoilla – huolimatonta autoilijaa uhkaa vähintään tonnin lisävero

 5. 5

  Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

 6. 6

  Frederik palasi matkoilta kotiin ja purskahti itkuun – avovaimo oli pakannut tavaransa ja lähtenyt

 7. 7

  Porvoon puukotusmurhasta epäillyn veli varoitti surmatun 3-vuotiaan äitiä: Vaihda lukot

 8. 8

  Mitä sinä näet kuvassa? 1800-luvulla maalattu teos häkellyttää – naisen kädessä on tutunnäköinen esine

 9. 9

  6 asiaa, jotka tapahtuvat, kun lakkaat juomasta maitoa

 10. 10

  Nuoren naisen pyörätuoli horjahti bussin ovella kohtalokkain seurauksin – kuskin reaktio tyrmistytti

 11. Näytä lisää
Näitä luetaan!
 1. 1

  Lentokone lähti rajuun nousuun kesken laskeutumisen Helsinki-Vantaalle – matkustajat hämmästyivät

 2. 2

  Mäkihypyn maailmancupissa mainio suomalaisvenyminen – Janne Ahonen pettyi

 3. 3

  Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

 4. 4

  Duudsonien Jukka Hildén julkaisi kujeilevan koulukuvansa vuodelta 1993 – omintakeinen tyyli villitsi fanit: ”Olen sanaton”

 5. 5

  Titanic-elokuvan poistettu kohtaus paljastaa elokuvan entistä surullisemman lopun – ”Harmi, että nämä leikattiin pois”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

 2. 2

  Korsut olivat jatkosodassa seksin peruskouluja – saksalaisten tekniikoita kadehdittiin

 3. 3

  Miehestä alkoi suihkuta rajusti verta Ikean kassalla – terveyskeskus käännytti pois tutkimatta

 4. 4

  Talo Thaimaassa ja citykämppä Espanjassa: Annika, 63, kertoo, miten Lahti vaihtui halpaan elämiseen auringossa

 5. 5

  57-vuotias Matti ei ole seurustellut koskaan: ”Jos sattuisi tulemaan vastaan vähään tyytyväinen ihminen, en panisi vastaan”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Isänsä leikkipuistossa puukottama kolmi­vuotias kuoli – poliisi joutui pysäyttämään väkivallanteon voimakeinoin

 2. 2

  Yleisö häkeltyi: Sihteeri Katja kertoi seksielämästään tv-ruudussa – paukautti totuuden Napakympissä

 3. 3

  Karu ruumiinavaus julki: vuosikymmeniä steroideja käyttäneen kehonrakentajan sydän oli kasvanut luonnottomaksi

 4. 4

  Kahden viikon päästä ei enää selviä sakoilla – huolimatonta autoilijaa uhkaa vähintään tonnin lisävero

 5. 5

  Rouvan alaston yövieras tuli isäntää vastaan kotipihalla – se letkautus naulautui taksikuskin mieleen pysyvästi

 6. Näytä lisää