Nokian nousun takana oli Sdp:n pelko

Julkaistu:

Professori Martti Häikiön ja ex-pääministeri Paavo Lipposen sanasota Nokia-yhtiön historiasta jatkuu.

Tänään julkistetun Martti Häikiön Nokia. Matka maailman huipulle -kirjan (Edita) mukaan Nokian kulutuselektroniikkaan lähdön takana olivat toimet, joihin yhtiö joutui pelätessään 1970-luvulla Sdp:n laajentavan valtion yritystoimintaa elektroniikkateollisuuteen.

Paavo Lipponen katsoi viime kuussa Muistelmat I -kirjassaan (Tammi), että kunnia Nokiasta kuuluu myös Sdp:lle ja että Martti Häikiö on Nokian menestystarinan sepittäjiä.

Uudessa Suomessa Häikiö kommentoi väitettä hävyttömäksi.

Häikiön uutuusteoksen mukaan Nokian tärkeä motiivi elektroniikka-alalle lähdössä oli pelko siitä, että voimissaan olleet sosiaalidemokraatit tekevät siellä saman kuin energiasektorilla.

Kyse oli siis sosialismin ja sosialisoinnin pelosta.

Häikiö toteaa kirjansa luvussa "Valtion pelko oli elektroniikan alku" näin:

Vasemmistopuolueiden sosialistiset äänenpainot vahvistuivat 1970-luvulla, ja teollisuuspiireissä pelättiin julkisen vallan roolin kasvua. Sosiaalidemokraattien keskuudessa syntyi suunnitelma valtion elektroniikkayhtymän perustamiseksi. Sen johtoajatuksena oli tehdä elektroniikka-alasta samanlainen valtion hallitsema sektori kuin energia - eli öljy ja sähkö - jo olivat. Hankkeen näkyvin ilmaus oli valtion kuvaputkitehtaan Valco Oy:n perustaminen. Nokia koki olevansa kuolemanvaarassa ja asettui siksi yksityisen teollisuuden käynnistämän teollisuuspoliittisen vastaiskun kärkeen.

Professori Häikiön mukaan tämän vuoksi Nokia hankki enemmistön sekä valtiollisesta Televasta että yksityisestä Salorasta.

Televa kehitti digitaalisia puhelinkeskuksia. Niistä tuli Nokialle merkittävä vientivaltti.

Yksityiskohtaisesti Häikiö kertoi asiasta jo 2001 Nokian historiikin ensimmäisessä osassa. Hänen tarkennuksensa Sdp:sta ovat vain uutuuskirjassa.

Paavo Lipponen ylisti muistelmakirjassaan tuolloisen pääministeri Kalevi Sorsan (sd) sekä kauppa- ja teollisuusministeri Eero Rantalan (sd) toimia teollisuuspolitiikan koordinoinnissa.

Lipponen kirjoitti seuraavasti:

Martti Häikiön ja muiden Nokian tarinan sepittäjien yritys varata kunnia Nokian menestystarinasta vain nokialaisille kertoo tarinoiden kertojien puoluepoliittisesta vinoutumasta kuin tosiasiallisista tapahtumista. Sdp:n johtamassa teollisuuspolitiikassa nähtiin paremmaksi antaa yksityisen sektorin ottaa riski. Kukaan ei silloin tiennyt, että monialayhtiö Nokia tulisi luopumaan kaikesta muusta paitsi elektroniikasta. Sen jälkeen kun Nokian ratkaisu osoittautui oikeaksi, odottaisi, että selkeästi tunnustettaisiin Televan merkitys.