Kotimaa

Tarja Halonen vältti täpärästi lentoturman 1978

Julkaistu:

Puolan valtiojohtoa kohdannut tragedia on palauttanut mieliin vastaavan tapauksen Suomessa vuonna 1978, kun politiikan ja talouselämän vaikuttajia kuljettanut kone syöksyi järveen. Myös Tarja Halosen piti olla mukana koneessa, mutta kohtalo puuttui peliin.

Puolustusvoimain DC-3 syöksyi Juurusveteen lokakuussa 1978, kun koneen toinen moottori sammui pian sen jälkeen, kun kone oli noussut ilmaan Kuopion Rissalan lentokentältä.

Koneessa oli kolme miehistön jäsentä ja 12 matkustajaa, joiden joukossa oli maanpuolustuskurssille osallistuneita politiikkoja ja talouselämän edustajia.

Kaikki 15 ihmistä menehtyivät turmassa, jonka syynä oli toisen moottorin sammuminen pian lentoon lähdön jälkeen.

Nykyinen tasavallan presidentti Tarja Halonen toimi kyseisen maanpuolustuskurssin emäntänä. Halonen oli kuitenkin viimeisillään raskaana ja hakeutui lääkäriin ennen kohtalokasta lentoa.

- Minä olin ollut edellisenä perjantaina neuvolalääkärillä, joka sanoi, että kyllä nyt voisi riittää lentäminen. Oli nimittäin laskettu aika marraskuun puolivälissä. Sitten minä päätin peruuttaa sen matkan maanantaina. Tämä (onnettomuus) tapahtui tiistaina, muisteli presidentti Halonen laskiessaan kukkalaitteen kurssitoveriensa muistomerkille Utissa 2004.

Viikonloppuna presidentti Halonen ilmaisi surunvalittelunsa Puolalle Smolenskin turman johdosta.

Lentoturma ei säikäyttänyt Halosta, vaan hän lensi jo lauantaina Yhdysvaltoihin Washingtonissa pidettävään ydinturvahuippukokoukseen.

- Suomen presidentti ja pääministerihän eivät lennä samalla lennolla, huomauttaa tasavallan presidentin lehdistöpäällikkö Eila Nevalainen.

Lue tänään painetusta Ilta-Sanomista lisää Rissalan onnettomuudesta, mm. yhden uhrin pojan koskettava haastattelu!