Kotimaa

Tienvarsipommilta on vaikea suojautua

Julkaistu:

Tienvarsipommi on vaarallinen ase nykyaikaistakin armeijaa vastaan. Esimerkiksi amerikkalaisjoukkojen Irakissa kärsimistä tappioista suurin osa johtuu tienvarsipommeista.

Puolustusvoimien räjähdetekniikan tutkimusalajohtaja Alpo Kariniemi kertoo, että tienvarsipommi on yleisnimitys kaiken kokoisille ja näköisille räjähteille ja miinoille, joita asetetaan teiden varsille. Jotkut niistä on rakennettu erityisesti jalan liikkuvia ihmisiä vastaan, isommilla voi tuhota jopa panssaroituja ajoneuvoja.

- Tienvarsipommin teho riippuu räjähdysaineen määrästä. On mahdollista rakentaa vaikka kuution kokoinen pommi henkilöautoon. Tai sitten pommi voi olla ostoskassissa tai roskapöntössä. Kaikki ne ovat tienvarsipommeja.

Tienvarsipommi on helppo naamioida huomaamattomaksi.

- Ne ovat todella vaikeita havaita. Varsinkin jossakin tungoksessa tai torilla se on aivan toivotonta.

Monet sissiryhmät ja terroristisolut ovat ottaneet tienvarsipommit pääasiallisiksi aseikseen, koska niitä voi melko helposti rakentaa itse.

- Tehossa itse tehdyt tienvarsipommit häviävät sotilasräjähteille vain vähän. Riippuu siitä, miten hyvin osaa pommin tehdä. Ei se kuitenkaan kauhean vaikeaa ole.

Esimerkiksi sirpaleliivit antavat jonkin verran suojaa pommista irtoavia sirpaleita vastaan. Sirpaleet eivät kuitenkaan ole ainoa uhka.

Tienvarsipommista lähtevä shokkiaalto läpäisee ihmiset ja ajoneuvot yleensä tuhoisin seurauksin. Shokkiaallon jälkeen iskevä paineaalto kaataa ajoneuvon tai lennättää sen ulos tieltä.

- Jos on kymmenen kilon räjähde, niin siitä lähtevä paine jo tappaa tiellä kulkijan. Ihmisen sisäelimet eivät kestä sitä, Kariniemi kertoo.