Viaporin antautumiseen monta syytä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Viaporin antautumiseen monta syytä

Julkaistu: 5.9.2008 10:23

Miksi Viapori antautui amiraali <b>Carl Olof Cronstedtin </b>johdolla venäläisille ja vielä niin kovin heppoisin perustein Suomen sodan alkuvaiheessa toukokuussa 1808?

Tämä kysymys on askarruttanut tutkijoita jo parisataa vuotta. Vastaukset kysymykseen ovat olleet enemmän tai vähemmän arvailuja. Lopullista varmaa totuutta tuskin koskaan saadaan selville.

Emeritusprofessori Jussi T. Lappalainen pohdiskelee kysymystä teoksessa Suomen sodan historia 1808-1809 (SKS ja Karttakeskus). Hänen mielestään ei ole mahdollista nimetä mitään yksittäistä syytä linnoituksen antautumiseen.

Lappalainen lähestyy vastausta kysymysten avulla. Pitikö taitamattomaksi osoittautuneen Ruotsin kuninkaan Kustaa IV Aadolfin puolustuskäsky täyttää tapattamalla miehiä vain kunnian vuoksi? Oliko mahdollista antautumalla edistää kuninkaan syrjäyttämistä? Oliko viisainta siirtyä sovinnolla Suomen pysyväksi omistajaksi ilmoittautuneen keisari Aleksanterin puolelle?

- Tilanne oli hämmentävä samansuuntaisten tekijäin kasauma, jossa mikä tahansa pieni lisä - esimerkiksi vähäinenkin kumouksellisten hankkeiden ounastelu - saattoi painaa vaakakupin antautumisen puolelle, hän päättelee.

Salaliitosta ei näyttöä

On arveltu, että Kustaa Aadolfia vastaan oli tekeillä salaliitto. Lähteet eivät vahvista tätä. Kukapa haluaisi tehdä kirjallisia dokumentteja salaliitosta ja vielä säilyttää niitä jälkipolville.

Kyseessä ei ollut mikään lahjusjuttu. Venäjä tosin maksoi Cronstedtille 100 000 riikintaaleria, mutta ne rahat oli tarkoitettu Viaporin velkojen maksamiseen. Cronstedt sai myös sittemmin Venäjältä eläkkeen ja korvauksen Ruotsissa menetetystä omaisuudesta.

Venäjälle Viaporin saaminen oli ratkaiseva voitto. Se sai saaliikseen esimerkiksi saaristolaivaston, joka koostui 110 aluksesta. Cronstedtin saaman käskyn mukaan linnoitusta piti puolustaa loppuun asti ja laivasto tuli hävittää, jos tappio olisi tulossa.

Maaliskuussa tulitus oli kiivasta mutta tehotonta kummallakin puolella. Huhtikuussa osapuolet sopivat aselevosta. Cronstedt lupasi Viaporin antautuvan, jollei Ruotsista tulisi apua kolmanteen toukokuuta mennessä. Vaikea jäätilanne tosin olisi estänyt avun saapumisen. Sittemmin ilmeni myös, ettei mitään apua ollut edes suunnitteilla.

Syrjäytynyttä elämää kartanossa

Cronstedtista tuli vihattu mies, jopa johtamiensa miesten keskuudessa. Myöhemmin sotaylioikeus tuomitsi hänet poissa olevana kuolemaan petturuudesta. Cronstedt eli hiljaista elämää syrjäytyneenä ja seurapiirien vieromana Herttoniemen kartanossa Helsingissä. Hän kuoli vuonna 1820.

Viaporin valloitus oli Venäjän ensimmäinen suuri voitto sodassa. Sodan loppumista se ei kuitenkaan merkinnyt. Aseet vaikenivat vasta elokuussa 1809. Sodan lopputuloksena Suomi jäi yli sadaksi vuodeksi osaksi Venäjää.

Lappalainen on kirjoittanut yleisteoksen Suomen sodasta yhdessä professori Lars Ericson Wolken ja dosentti Ali Pylkkäsen kanssa.